Enstaka föräldrar utnyttjade kontaktdagar.

Få i Trelleborgs kommun har utnyttjat de nya kontaktdagarna som återinfördes 1 juli förra året.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2002

Det kan konstateras sedan RFV, Riksförsäkringsverket, har gjort en sammanställning som visar att endast 23 000 föräldrar runt om i landet använde möjligheten att vara med sitt barn och få ersättning för detta av försäkringskassan.

Exakt hur många som utnyttjade kontaktdagarna i Trelleborgs kommun har man ännu inte räknat ut, men RFV bekräftar att man ska göra lokal statistik för landets alla kommuner.

- Det rör sig inte om särskilt många som har utnyttjat kontaktdagarna, säger Kim Olander på Försäkringskassan i Trelleborg. Det kan bero på att det inte är så många som känner till att man återigen gett möjligheten till kontaktdagar.

Samtidigt är det flera som har ringt mig för att få information om den här möjligheten att vara med sitt barn i skolan.

Kontaktdagen innebär att föräldrarna har rätt att en dag om året vara i skolan och få ersättning för det. Detta gäller föräldrar som har barn mellan sex och elva år.

Det var 1995 som man tog bort de tidigare kontaktdagarna, som då även gällde barn i förskoleåldern.

Lorna Skyttér, rektor på Centralskolan, har pratat med lärarna på skolan och kan konstatera att intresset har varit väldigt svalt för kontaktdagarna.

- Det är få föräldrar som har utnyttjat möjligheten, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.