Annons

Enskilda vägar blir billigare

Lokala enskilda väghållare är mer effektiva än allmänna. Det anser regionala utvecklingsberedningen när man ska yttra sig över förslaget att överföra allmänna vägar till enskilda.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

En statliga utredning har föreslagit att allmänna vägar som har trafikeras av färra än 125 bilar om dygnet i genomsnitt ska överföras till enskilda väghållare. För en tid sedan beskrev Trelleborgs Allehanda hur drygt sju mil väg inom kommunen föreslås tas över av enskilda väghållare. Enskilda väghållare får ungefär 80 procents kostnadstäckning för de vägar som anses bidragsberättigade och utredningen räknar med en besparing på 120 - 180 miljoner kronor per år för väghållningen. Utvecklingsberedningen ser gärna att drift och underhåll av de lågtrafikerade vägarna blir effektivare och tror att det blir bättre och billigare med lokala lösningar med enskilda väghållare. I den statliga utredningen ses statsbidraget till enskilda vägar som en ersättning för att vägarna hålls öppna för främmande trafik. Beredningen anser att statsbidraget har en större betydelse än så, att det är ett medel för att öka tillgängligheten till ett område eller en bygd.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons