Annons

Ensamarbete har förekommit på natten

Arbetsgivaren anser att bemanningen är tillräcklig men vårdfacket tycker att något måste göras åt ensamarbete på nattskiftet.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2012

Towa Jexmark, är chef för verksamhetsområde medicin där den palliativa sjukvården ingår. Enligt henne har det inte skett någon neddragning på avdelningen sedan 2010. Hon anser att det snarare är ganska mycket personal för de sex patienterna på avdelningen.

– Vi har försökt skapa ett system på natten där det ska finnas två sjuksköterskor på palliativa och tre personal på avdelning 9. Behöver en av sjuksköterskorna åka med vår ASIH-sköterska så ska en från avdelning 9, täcka upp, så att det finns två par på avdelningarna. Avdelningen är verkligen inte drabbad av någon besparingsåtgärd, säger hon.

Annons

Hon känner inte till om det någon gång hänt att någon i personalen tvingats till ensamarbete. Dessutom hävdar hon att det är ovanligt att ASIH-sjuksköterskan behövt assistens av någon av avdelningens sjuksköterskor.

– Men, om det hänt vill jag veta det, för det är verkligen inte meningen att någon ska arbeta ensam, säger Towa Jexmark.

Personalen på avdelningen bekräftar att de vid flera tillfällen arbetat ensamma under nätterna.

– Vi har lyft den här frågan till arbetsgivaren. Det händer periodvis att någon måste följa med ut på ASIH-besök. Ibland sker det flera dagar i rad, säger Annelie Carmedy, sjuksköterska på palliativa avdelningen och facklig representant för vårdförbundet.

Hon anser att överlappningssystemet inte är tillräckligt bra eftersom hjälpen inte alltid kommer per automatik.

– Sen är det klart att det i vissa fall beror på att personalen inte själv bett om hjälp. Men detta rör dels patientsäkerheten och dels arbetsmiljön och det är arbetsgivarens ansvar att se till att detta fungerar. Och för närvarande är det inte någon optimal arbetssituation, säger hon.

Ossian Sandin
Peter Dontsov
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons