Trelleborg

”Enormt behov av att samtala”

Trelleborg Artikeln publicerades
Tobias Swahn och Navid Modiri som kallar sig ”samtalsaktivister” fångade eleverna i årskurs 7 och 9 på Pilevallskolan när de berättade om sig själva och om sitt sätt att försöka få människor att samtala och lyssna i stället för att bara debattera.
Foto:Tomas Nyberg
Tobias Swahn och Navid Modiri som kallar sig ”samtalsaktivister” fångade eleverna i årskurs 7 och 9 på Pilevallskolan när de berättade om sig själva och om sitt sätt att försöka få människor att samtala och lyssna i stället för att bara debattera.

En ex-nazist och en som kom till Sverige som liten flyktingpojke, tillsammans har de skapat Samtalsaktivisterna. På torsdagen kom duon till Pilevall för att sprida sitt budskap om hur viktigt det är att människor samtalar och lyssnar på varandra.

När Tobias Swahn höjer rösten och säger ”godmorgon” blir det genast dödstyst i Pilevallskolans matsal där 7:or och 9:or samlats.

– Jag är här för att berätta hur det kunde komma sig att jag blev nazist och hur det kunde komma sig att jag hoppade av, inleder Tobias Swahn.

Han berättar om sin uppväxt i Kävlinge, i en familj där valet kunde stå mellan att ha värme i huset eller mat på bordet, en familj som drabbades av både skilsmässa och självmordsförsök. Själv var han mest ”skitförbannad hela tiden”, en stark frustration kokade inom honom vilket han själv menar var en följd av att han aldrig fick lära sig att hantera negativa känslor. På gymnasiet hamnade han i Landskrona.

– Den lille blyge grabben kom till en skola som var fullständigt uppdelad. Mellan fattiga och rika, och mellan svenskar och invandrare. Det var bråk hela tiden, säger han och berättar om en händelse som blev en skjuts på vägen till nazismen.

Det blev ett rejält bråk i kön till matsalen. Efteråt gick Tobias Swahn in till rektorn, som han säger för att få till en förändring. Men reaktionen blev inte den han väntat sig.

– Hon såg torshammaren i mitt halsband och blev skiträdd. Hon undrade om inte jag sagt något rasistiskt och att det var därför det blev bråk. Historien blev sedan att jag var rasist, säger han och fortsätter:

– Då träffade jag grabbar som var precis som jag, sådär skitförbannade, och de var nazister.

I deras sällskap kände han att han ”hittade hem”, att han hade en chans att bli någon.

– Är du bara modig, ambitiös och har bra planer så kan du lyckas, konstaterar han.

Men året i lumpen fick honom att börja tänka annorlunda.

– Där låtsades jag bara vara Tobbe, jag glömde nästan bort nazist-Tobbe. Det spelade ingen roll vem som var svensk och invandrare, där var alla soldater. Jag muckade från lumpen och önskar i dag att jag kunde säga att jag lämnade rörelsen där, men jag återvände till samma gamla jävliga hatiska rörelse som innan.

Men han var inte längre lika förbannad, hade fått nya perspektiv och började distansera sig till de åsikter som fanns i den nazistiska rörelsen.

– Man tror kanske att många vaknar upp en dag och inser att man haft fel. Men så är det inte. Det är mer som att rensa en rabatt från ogräs. Det är ett långt och mödosamt arbete. Jag drog mig långsamt undan.

Att han sedan träffade tjejen i sitt liv, som dessutom råkade vara mörkhyad, gjorde vägen bort från nazisterna nödvändig. Efter förra valet skrev han ett inlägg på facebook, där han försökte förklara varför SD fick så stora framgångar. Det delades flitigt och bland dem som reagerade på det fanns Navid Modiri, som flytt till Sverige från Iran som tvååring. Han ville träffa Tobias Swahn och bjöd honom på lunch.

– Jag tror på ett Sverige där vi pratar för att förstå varandra, säger Navid Modiri.

Resultatet blev att de båda nu tillsammans föreläser om utanförskap och håller i workshops för att lära ut samtalsmetoder som går ut på att lyssna aktivt på varandra.

– Det finns ett enormt behov av att kunna samtala i skolan om komplexa och känsliga ämnen så att man blir förstådd, utan att bli avbruten, bedömd eller betygsatt, menar Navid Modiri.