Annons

Enorma pressar från Perstorp

Golvtillverkaren Pergo koncentrerar sin produktion till Trelleborg. Två jättelika pressar som gör laminat har flyttats från Perstorp och en toppmodern golvmaskin, kallad Fräslinje 12, som köpts in från Tyskland är ett led i den nya satsningen.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2005

Snabbt spottar de två enorma maskinerna ut tunna laminatytor. Snart ska de limmas på träskivor, för att sedan bli lamintagolv.

Maskinerna som väger närmare 350 ton vardera, har varit i drift under de senaste veckorna. I går var det premiärvisning och invigning av fabrikens nya avdelning.

Annons

– Fördelen med den här satsningen är att man samlar hela processen, från tillverkning av laminat till färdigt golv i ett flöde, säger informationschefen Åsa Ruhr.

Flytten, nedmonteringen och installationen av de båda laminatpressarna har pågått nästan hela hösten och fortsatt under våren.

Omfattande och djupgående borrningar har gjorts i marken. För att bereda plats för fundamenten har det krävts ett djup på drygt sju meter som når ned i kalkgrunden.

– Produktionen är mer koncentrerad till Trelleborg i och med den här satsningen. Produktionskedjan blir smidigare, till skillnad från tidigare när mer gjordes i Perstorp, säger projektledaren Bengt Ruuth.

Det enda som Pergo har kvar i Perstorp är impregneringsavdelningen. Förändringarna inom koncernen innebär att ett en handfull anställda från Perstorp börjat i fabriken i Trelleborg.

Fräslinje 12 som varit igång i en månad är ett välkommet tillskott i produktionskedjan:

– Den kan göra helt nya format, bland annat smalare plankor som mäter 9,2 gånger 79,2 centimeter, förutom att vi förstås fortsätter med standardformatet på 20 gånger 120 centimeter, säger Bengt Ruuth.

TRELLEBORGJohan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons