Annons

Ende bonden går i fädernas spår

Bengt Nilsson kommer direkt från åkern med lera upp till armbågarna. Efter en snabb tvagning och byte av kläder tar han emot i sitt hem, den gamla Prästgården vars äldsta del är från 1640-talet.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2007
Bengt Nilsson är fjärde generationen och Grönbys ende bonde. Bild: Malin Palm
Bengt Nilsson är fjärde generationen och Grönbys ende bonde. Bild: Malin PalmFoto: 

Släkten har bott här i 100 år, Bengt Nilsson är fjärde generationen och Grönbys enda bonde.

- Det fanns åtta gårdar förr. Nu är det bara jag kvar, säger han.

Annons

Prästgården har han drivit sedan 1990. Det är svårt att konkurrera med de stora lantbruksföretag som arrenderar jorden kring byn.

I dag måste man ha uppåt 200 hektar mark om det ska motsvara en heltidstjänst. Annat var det förr, de väldiga gårdarna längs bygatan vittnar om traktens välmående. Storbönder, rika som troll, har på begravningsplatsen vid den lilla 1100-talskyrkan låtit uppföra gravmonument värdiga storstadens magnater.

- Grönby är säreget eftersom de gamla jordbruken ligger kvar mitt i byn. Enskiftet genomfördes inte här, däremot i Norra Grönby, säger Bengt Nilsson.

I forntiden gick gränsen mellan odlingslandskapet och bokskogen här. Grönby kallades "grinden till hagen" och var huvudort i området. Efter hand togs denna roll över av Anderslöv och Grönby slutade expandera. Byn föll i skymundan men bevarades samtidigt, tiden har varit skonsam mot Grönby.

- Grönbys brandkår gjorde sin sista utryckning 1960, då den stora branden tog byns alla uthus. Så sent som 1970 fanns här fyra livsmedelsbutiker. Här var ett komplett utbud, säger Bengt Nilsson och berättar med stolthet om byns brandkår som hade gott renommé och alltid var först på plats.

Men bilden håller på att förändras. I den före detta lanthandeln, ett i byn ovanligt funkishus, har en ekologisk butik öppnat och flera andra små företag skyltar med sin verksamhet.

- Det är positivt. I framtiden måste man finna en annan användning för de gamla uthusen. Turismen kommer att öka, vi kan ha ridnäring eller "bed and breakfast".

- Folk flyttar hit, speciellt barnfamiljer. De ser det som att Grönby ligger på ett bra avstånd till allt. Stad, natur och varierande landskap. Hur du än vänder på det har du inget avstånd till nästan någonting, förklarar Bengt Nilsson som tycker att efterfrågan på hus är positiv för byn och bara kan medföra bra influenser.

Många danskar är intresserade av permanent boende här. Närheten till Sturups flygplats gör också att stockholmare har sökt sig hit. För några år sen flyttade flera ensamma damer in i husen mittemot kyrkan, till glädje för byns ungkarlar.

- Standarden på husen förbättras, gårdarna har renoverats och sköts med varsam hand, säger han och beskriver den skötselplan som finns för alla hus och som ska förhindra oönskade förändringar.

Annons

Själv gillar han arkitektur och "djärva linjer", som i Västra hamnen i Malmö.

- Men inte i Grönby, man ska inte blanda vilt, tycker Bengt Nilsson och klappar om pensionerade jakthunden Candy.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons