Annons

Endast sex sökte arbete i annat EU-land

Få arbetslösa från Trelleborg tog chansen att söka jobb inom EU med hjälp av A-kassa. Under 2004 var det sex personer som prövade lyckan ute i Europa.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2005

Sverige blev medlem i Europeiska unionen för tio år sedan. Men det är bara enstaka svenskar som sökt arbete med svensk arbetslöshetsersättning.

I Trelleborg var det sex personer som gjorde det under förra året.

Annons

– Jag vet inte hur det har gått för alla från Trelleborg som sökte under 2004. Men jag vet att en del har fått jobb tack vare möjligheten att få A-kassa i ett annat EU-land, berättar Iwona de Kock på Trelleborgs arbetsförmedling.

Det är hon som tar hand om ansökningar som gäller just arbetslösa som vill söka jobb ute i Europa.

– Fördelarna med det här att ens kompetens kan förbättras. Dessutom ger det ju erfarenhet av utlandsjobb, konstaterar Iwona de Kock. I tre månader får den sökande arbetslöshetsersättning i något av EU:s 25 medlemsländer. Kravet är att man ska ha varit arbetslös i minst en månad.

Enligt Iwona de Kock fungerar det dock inte riktigt lika i alla länderna.

– Man får räkna med att det kan dröja i en del länder, medan det kan gå fort i andra. I Spanien är det till exempel en del av de sökande som fått vänta ett tag innan arbetslöshetssättningen betalats ut, berättar hon.

Bland dem från Trelleborg som sökte jobb i andra EU-länder under 2004 åkte en till Frankrike, en till Portugal, två reste till England och två till Schweiz. Arbetslösa som vill ut och röra på sig i Europa ska ansöka om detta. Blanketten E303 som finns spridd i hela unionen ska fyllas i.

– Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring här i Sverige måste godkänna ens ansökan innan man kan åka iväg, upplyser hon.

För att inte mista sin arbetslöshetsersättning krävs det att man återkommer till Sverige och anmäler sig på arbetsförmedlingen på nytt om man fortfarande är jobbsökande efter tre månader ute i Europa.

Under 2004 var det dessutom ett tiotal från unionen som kom till Trelleborg för att söka jobb och fick arbetslöshetsersättning från sina respektive länder. De kom från Spanien, Tyskland, England, Danmark, Finland och Polen.

– Även flera av dessa har fått arbete. Alla av dem har dock inte lyckats med det, säger hon.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons