Annons

Endast fyra av tio elever läser vidare

Nytt projekt ska öka antalet gymnasieelever som läser vidare på högskolan, anser rektorer på Söderslättsgymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2005

Få ungdomar läser vidare efter gymnasiet i Trelleborg. Endast 39 procent väljer högre utbildning efter studenten.

– Det är så klart för lite. Men vi jobbar på detta hela tiden och andelen som söker till högskolan ökar för varje år. Det kan vi i alla fall vara glada för, säger Mats Sandberg, rektor på Söderslättsgymnasiet.

Annons

Statistik från Skolverket visar att 62 procent av Trelleborgs 20-åringar har fullföljt gymnasiet medan endast 39 procent har läst vidare tre år efter avslutad gymnasieutbildning.

Det är väldigt låga siffror i jämförelse med övriga Skånekommuner. I Vellinge läser till exempel 54 procent vidare och i Svedala 52 procent.

– Jag tror att studietradition spelar en stor roll. Eleverna kommer ofta från hem där det inte är vanligt att läsa vidare, säger Mats Svanberg.

Gymnasieledningen förbereder efter krav från gymnasienämnden ett nytt projekt där varje elev ska få sin egen studieplan. Genom detta ska förhoppningsvis studiemotivationen och betygen stiga.

– Varje elev måste bli synlig. Tyvärr kräver detta resurser som vi inte har. Vi måste se över de resurser som finns och använda dem bättre, menar Dag Hellkvist, rektor på Söderslättsgymnasiet. Ett annan satsning som gymnasieledningen hoppas på är projektet Kompetenshörnan där både gymnasieskolans och Komvuxs syokonsulenter samlas under ett tak.

– På det sättet kan en elev med olika frågor få svar på dem alla på samma ställe. Det ger en effektivare hjälp, menar Dag Hellkvist.

En annan orsak till att få söker vidare till högskolan tror Dag Hellkvist är att de yrkesinriktade programmen är så populära i Trelleborg.

– Det är ett väldigt tryck på restaurangskolan samt bygg- och elprogrammen. Dessa ger högskolekompetens men ofta går dessa elever vidare direkt till yrkeslivet.

Huruvida en högskolefilial i Trelleborg skulle locka elever tror rektorerna är svårt att sia om.

– Men ett pågatåg till Malmö skulle definitivt hjälpa statistiken, tror rektor Mattias Rådmark.

Annons

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Tyck till!c

Är det viktigt med högskoleutbildning? www.trelleborgsallehanda.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons