Annons

Enad front mot vattenhotet

Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2007

Trelleborg har drabbats av flera stora översvämningar de senaste åren. Och vädrets makter kommer inte bli nådigare i framtiden, snarare tvärtom.

– De intensiva regnen kommer öka samtidigt som havet på sikt stiger, säger Mattias Müller, miljö- och utvecklingsstrateg på miljöförvaltningen.

Annons

Invånarna i Trelleborg har många gånger framfört klagomål om översvämningarna till kommunen. Där har man nu bestämt sig för att ta ett gemensamt grepp för att hantera översvämningsrisken.

– Vi i miljönämnden och miljöförvaltningen kom fram till att problemet är för stort för att en enskild nämnd ska kunna syssla med det, säger Görgen Holmdahl, ordförande i miljönämnden. På onsdagen träffades därför representanter från flera nämnder och förvaltningar samt från kommunledningen, LRF och Länsstyrelsen och alla fick redogöra för sin del av översvämningsproblematiken.

– Ingen har haft ett övergripande ansvar för det här. Nu ska vi tillsammans se över vad som är mest akut att göra någonting åt, säger Görgen Holmdahl.

På mötet beslutades att man ska ta fram en gemensam policy för dagvattnet. Tidigare har de olika förvaltningarna fokuserat på hur just deras verksamhet drabbas av översvämningarna, nu vill man ta fram en gemensam plan som kan utmynna i konkreta lösningar.

– Det handlar om att samla mer kunskap och arbeta gränsöverskridande, säger Görgen Holmdahl.

– Detta inte bara ett miljöproblem, det är en risk för alla delar av samhället, säger Mattias Müller.

Och trots att hotet från havet kommer bli överhängande i framtiden är man försiktigt positivt på miljöförvaltningen.

– I Trelleborg ligger vi bra framme i planeringen. Många tar inte de här riskerna på allvar på samma sätt som vi gör, säger Mattias Müller.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons