En tyst minut för narkotikans offer

Omkring 200 nar-kotikamissbrukare lever i dag i Trelleborg. Många missbrukare har fått sätta livet till och i går hedrades de med en manifestation.
Trelleborg • Publicerad 2 november 2007
Benny Jönsson är ord-förande i Kamratföreningen Allianz.
Benny Jönsson är ord-förande i Kamratföreningen Allianz.Foto: 
Gustaf Centervall var en av talarna vid gårdagens manifestation till minnet av narkotikans offer.BILD: CLAES NYBERG
Gustaf Centervall var en av talarna vid gårdagens manifestation till minnet av narkotikans offer.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Omkring 200 marschaller brinner utanför Garvaregården på Olof Palmes plats. De bildar tillsammans ett kors innanför ett hjärta. Ett 50-tal personer har samlats för en manifestation till minnet av narkotikans offer.

– Det är mäktiga fiender och kampen är tung att föra, säger Benny Jönsson, ordförande i IOGT: s Kamratföreningen Allianz.

Han vet vad han talar om. Uppväxt i en familj med missbruksproblem och själv missbrukare tills för 14 år sedan. Nu jobbar han för att stötta andra missbrukare att förändra sitt liv.

– Det finns hopp. Det går att förändra och vi måste göra det, säger Benny Jönsson.

I Trelleborg i dag lever omkring 200 aktiva narkotikamissbrukare enligt Benny Jönsson men mörkertalet är stort.

– Nya målgrupper är un-ga, 20– 25 åringar, som röker hasch och folk som har jobb och ordande sociala förhållanden men som tar kokain eller heroin på helgerna, säger Benny Jönsson. Kyrkoherde Gustaf Centervall pratar om sina möten med missbrukare och om vad drogerna gör med en människa.

Han avslutar med en tyst minut för dem som gått under på grund av droger. Karin Jeppsson, kommunens alkolhol- och drogförebyggande samordnare, berättar vilka resultat man får i sina drogvaneundersökningar.

– Tack och lov är de flesta ungdomar väldigt negativt inställda till narkotika, säger Karin Jeppsson.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.