En tumlare bland hundar

Konstig fisk vid hundbadplatsen visade sig vara en tumlare. Den döda valen hittades i helgen och experter från Naturhistoriska riksmuseet vill ta hand om tumlaren för analyser.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2013
Foto: Foto: Agata Lells

Det var i lördags eftermiddag som Agata Lelis från Trelleborg gjorde fyndet när hon var med sin hund på hundbadplatsen vid Östra stranden.

– Det var hunden som hittade fisken, där fanns inga andra döda fiskar utan det var bara den, säger hon.

Själv vet hon inte vad det är för sorts djur men hon tog en bild av den. Anna Roos intendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm är säker efter att hon sett bilden:

– Det är en tumlare.

Det är mycket ovanligt med tumlare i vattnen kring Trelleborg. De finns i Atlanten men i Östersjön finns det mycket få individer.

– Vi vill ha in tumlaren för att ta prover. Vi gör en obduktion för att fastställa ålder, dödsorsak och göra kemiska analyser för att få fram uppgifter kring miljögifter i Östersjön, säger Anna Roos.

Alla är inte lika förvånade över fyndet av den döda tumlaren som påträffats i Trelleborg. Enligt fiskare Trelleborgs Allehanda talat med så händer det då och då att det fastnar tumlare i näten när de fiskar men de tar sig oftast ur näten på egen hand.

Jan-Åke Hillarp tar hand om skadade och döda djur i Trelleborg, Vellinge och Skurup för föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV). Han får ta hand om mellan fem till sex döda tumlare om året i sitt område.

– De är vanligare här än i resten av Östersjön. Troligtvis beror det på närheten till vatten där tumlaren är mer vanlig. Den vanligaste orsaken till att de dör är drunkning då de fastnar i garn, säger Jan-Åke Hillarp.

Tumlare tillhör statens vilt och man ska höra av sig och rapportera döda tumlare till polisen eller Naturhistoriska museet. Det är viktigt att detta görs då det är en del i att fastställa hur djur dör i Östersjön och varför. Det är ett viktigt projekt för att kontrollera miljögifter i Östersjön och hur dessa påverkar det marina livet.

Lina Campbell
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.