"En trelleborgare på tusen frisörer”

De senaste åren har frisörerna blivit allt fler i Trelleborg. TA har talat med tio frisörer som berättar om en överetablerad marknad. Men lyckas man få en nöjd kund kommer han eller hon ofta tillbaka.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2013
Foto: 
Caroline Friberg får håret fixat av Charlotte Okmark.
Caroline Friberg får håret fixat av Charlotte Okmark.Foto: 

En frisör på tusen invånare är en lagom mängd, enligt branschorganisationen Frisörföretagarna.

– I Trelleborg är det väl snarare tvärtom. Det är en trelleborgare på tusen frisörer, säger Charlotte Okmark på Studio M & C.

Hon har drivit hårsalong i 15 år. När hon startade var frisörsalongerna lätträknade. Men de senaste 5 åren har fler och fler börjat etablera sig inne i centrum, menar hon.

– Det är tuffare nu, helt klart. Vi känner av konkurrensen. Framför allt när det gäller drop in-kunderna. Det är kundernas marknad nu. Men vi har våra stamkunder och klarar oss, säger hon.

Trelleborgs Allehanda har ringt till tio frisörsalonger för att känna av hur marknaden är i kommunen. Att Trelleborg är överetablerad när det gäller frisörer står klart. De flesta känner av pressen från andra salonger och det är tufft för nya frisörer att slå sig in. Men får man en stamkund kan man ofta räkna med honom eller henne länge, frisörkunder är ganska lojala.

– Jag klipper mig alltid här. Efter ett tag vet ju ens frisör hur man vill ha det och vad man gillar, säger Caroline Friberg som får ljusa slingor av Charlotte Okmark.

Det är svårt att veta hur många frisörer som är aktiva i Trelleborg. Antalet telefoner kopplade till frisörsalonger i kommunen är 39.

– Det blir bara fler och fler. Konkurrensen är tydlig här och priserna pressas, säger Venira Mamotonic på Drop in ZM.

På Hårstudion känner Carolina Marklund att hon ibland får motivera det pris de tar, det finns en prispress i stan.

– Ryktet är viktigt. Man måste sticka ut och hålla hög klass. Då blir kunderna nöjda och pratar med sina vänner.

Carolina Marklund tog själv över salongen av Susanne Hallén, som i dag driver frisörprogrammet på Söderslättsgymnasiet.

– Jag var lärling här först och tog sedan över. Nu tar jag själv emot elever för att lära upp dem.

Linda Petersson, som hyr en stol på Ztyle, tycker att Trelleborgs frisörmarknad är bättre än Malmös. Hon driver en salong i Malmö men vill nu lägga ner den och etablera sig i Trelleborg istället.

– Jag har jobbat i Malmö i 17 år och haft eget i 12. Men det är så tufft där. Nu har jag provat att jobba i Trelleborg sedan i höstas och det går bra, säger hon.

Många frisörer tror att det är de många friskolornas som ligger bakom överetableringen. På senare år har frisörutbildningarna blivit allt fler.

Att driva salong i byarna kanske är lättare än inne i stan. Det tycker i alla fall Marie Holmdahl som driver Klipphörnan i Smygehamn.

– Jag är ensam frisör här ute och det går bra. Det finns en frisör i Beddinge, annars är jag själv. Under de 23 åren jag varit här har jag inte känt någon nedgång alls, säger hon.

I dagens pappersutgåva har finner du fler artiklar om frisörbranschen. Du kan bland annat läsa tidningen här.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.