Annons

En träff för stora visioner

Om två gånger är en vana så är tre gånger en tradition. Därmed börjar Trelleborgs inspirationsträffar i form av höst- och vårting bli något av en tradition. I går hölls det andra hösttinget.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2010
Konrad Ek, stadsarkitet i Helsingborg, hade bjudits in för att berätta om hur Helsingborg lyckats förvandla hamnområden till attraktiva bostadsområden. Ulf Bingsgård (M) och Inger Hansson (M) presenterade honom och hälsade välkomna till det tredje tinget i Trelleborg.
Konrad Ek, stadsarkitet i Helsingborg, hade bjudits in för att berätta om hur Helsingborg lyckats förvandla hamnområden till attraktiva bostadsområden. Ulf Bingsgård (M) och Inger Hansson (M) presenterade honom och hälsade välkomna till det tredje tinget i Trelleborg.Foto: Tom Wall
Trelleborgs gamla valurna från 1910 fanns på plats för att deltagarna skulle kunna skriva ner tankar och idéer att framföra till kommunen.
Trelleborgs gamla valurna från 1910 fanns på plats för att deltagarna skulle kunna skriva ner tankar och idéer att framföra till kommunen.Foto: Tom Wall

Denna gång var det inte direkt Trelleborg som stod i centrum, snarare Helsingborg, en stad vid havet som lyckats bygga sig igenom sin hamnbarriär och som har stora planer för framtiden.

Ett 40-tal samlade representanter för kommunen, näringslivet och föreningslivet hade samlats på Trelleborgen för att inspireras av Konrad Ek, Helsingborgs stadsarkitekt, som berättade om hur de lyckats öppna upp staden mot Öresund. En förutsättning var byggandet av en tågtunnel genom staden och den för kollektivtrafiken så viktiga Knutpunkten.

Annons

– Man kunde lansera en gammal dröm och bebygga hamnområdet i Helsingborg där det tidigare var en rangerbangård tack vare Knutpunkten, förklarade Konrad Ek.

Efter presentationen av Helsingborg drogs parallellerna snabbt till Trelleborg.

– Vad säger ni? Är det bara jag som tycker att det finns likheter mellan Trelleborg och Helsingborg, frågade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) retoriskt.

Bengt Gunnarsson (M) konstaterade snabbt att det finns en avundsjuka på vad man åstadkommit i Helsingborg.

– En avundsjuka som inspirerar. Det finns en dröm om att trycka på knappen här också, sade han men beklagade viss politisk splittring.

Bertil Larsson från Trelleborgs Företagareklubb ställde frågor om hur man ser på parkeringsfrågan i Helsingborg.

– Det är viktigt för centrumhandeln, påpekade han och Konrad Ek förklarade att man i Helsingborg infört avgifter på nästan alla p-platser men satsar samtidigt stort på kollektivtrafiken.

Även Brian Mansell från Pingvins Rugby Club påpekade vikten av att låta Trelleborgs centrum vara tillängligt för biltrafik.

– Jag kommer själv från landet. Det är många som bor utanför staden som är tvungna att ha bil. Kommunikationerna är noll. Bor man i västra delen av kommunen kan det bli enklare att köra till Svågertorp än till centrala Trelleborg, menade han.

Henrik Kilefors
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons