Annons

En symbol för södern

Palmerna har blivit Trelleborgs signum och varumärke. Räkna inte med att det blir ändring på det i det närmaste, säger kommunens informationschef Ingrid Wall.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2014
Ingrid Wall.
Ingrid Wall.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Ingrid Wall har följt palmerna sedan de var små skott, kan man säga. Både som medlem av Mikaeli marknadskommitté och reporter på Trelleborgs Allehanda. Och hon kan berätta att inget förknippas så med Trelleborg som just palmerna.

- Palmen har mer än något annat blivit en sammanhållande symbol för Trelleborg, säger hon.

Annons

- Det är ju en riktig "snackis". Den första frågan man får av folk som inte är från stan är "har ni satt ut palmerna än?". Även om folk inte vet något om Trelleborg, så känner de till palmerna.

Vad har de egentligen haft för betydelse för staden? Ja, tidigare kunde stadens namn associeras med gummifabriken, eller TFF, på den tiden det gick bra i Allsvenskan. Men nu är varumärket otvetydigt palmerna, anser informationschefen.

- De är ett bra varumärke, tycker hon, det markerar att vi ligger i söder. En kommun som Luleå skulle ju knappast satsa på palmer.

- Det ska ses lite med glimten i ögat. Och inte minst det att så många sa "det går inte" gjorde det roligt att göra det!

Palmerna är inte fy skam som turistattraktion heller. Enligt Ingrid Wall finns det knappt en tysk turist som inte fotograferat sig vid palmerna.

- Folk låter dem vara i fred också, jag har aldrig hört talas om någon skadegörelse. Det tyder väl på att folk gillar dem, säger Ingrid Wall.

- Vi har inga planer på att skrota palmerna, det kan du skriva upp!

Fanny Nyberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons