Annons

En ständig kamp om tid och pengar

På Trelleborgs äldreboende arrangeras det oftast en aktivitet per dag. Men det kan vara svårt att få både tiden och pengarna att räcka, säger de chefer TA pratat med. Hos kommunstyrelsen finns emellertid 150 000 kronor öronmärkta för kultur för äldre, utan att någon sökt pengarna.
Trelleborg • Publicerad 14 oktober 2010

Det finns inga krav på hur mycket aktiviteter som ska arrangeras på Trelleborgs äldreboende. På verksamheterna finns vanligtvis ingen egen budget för dem. De ingår istället i den vanliga verksamheten. Men det finns lite olika lösningar på hur man frigör tid.

– En ur personalen går runt på avdelningarna och avlöser personalen så att de har tid med aktiviteter, berättar Gunilla Hultén, enhetschef på Östergårdens äldreboende.

Annons

Hon tycker det är viktigt att det är den ordinarie personalen som sköter aktiviteterna. Både för de boende som kan göra saker med personer de känner och för personalen så att de får göra något lite extra roligt.

På Åldermannens äldreboende tänker man annorlunda. Där har man två personer timanställda som kommer in varje vecka och håller i bland annat gymnastiken. Många aktiviteter hålls i den stora samlingslokalen mitt i äldreboendet.

– Det kan vara bra att komma ut ur sina rum och få andra intryck, säger enhetschef Hanna Sjöholm.

Det svåra är att få pengarna att räcka, tycker hon. Speciellt om man har ambitioner att erbjuda ett brett program av aktiviteter.

– Eftersom vi inte har en speciell budget för aktiviteter måste vi se till att allt går ihop helt enkelt. Man försöker hela tiden hitta saker som inte kostar pengar, säger enhetschef Hanna Sjöholm.

Till exempel har en tjej från Studieförbundet vuxenskolan sjungit för de äldre utan kostnad. Kyrkan kommer förbi ibland och håller andakt. Ibland arrangeras filmvisning. Det kan vara en film som någon har spelat in från tv.

– De gillar Madicken och Emil i Lönneberga. Vi har visat Lille Fridolf någon gång. Men det går inte hem, säger Hanna Sjöholm.

I årets kommunbudget finns 150 000 kronor avsatta för kultur för äldre. Pengarna finns hos kommunstyrelsen. Där kan både nämnder och enskilda äldreboende söka medel till kulturaktiviteter. Men under året har inte en enda krona används.

– Kanske är inte behovet så stort, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

En rundringning som Trelleborgs Allehanda gjort bland äldreboendena visar att många tycker att pengar står i vägen för aktiviteter. Men varför har man då inte utnyttjat de avsatta medlen?

Annons

– Finns det pengar att söka? Det hade vi ju ingen aning om. Vi planerade en resa till Danmark. Men det fick vi lägga ner eftersom vi inte hade råd, säger Karin Trulsson som har hand om aktiviteterna på Smygehem.

På andra äldreboende känner man till pengarna men har ännu inte funderat på att söka några. Man vill ägna sig åt de rutiner som finns eller är nöjd med aktiviteterna som redan erbjuds.

På Myrans dagcentral reagerar man likadant som på Smygehem.

– Det kände jag inte alls till. Vad märkligt. Om man avsätter pengar så vill man väl att de ska användas? Varför informerar man inte? säger enhetschef Marie Holst Nilsson.

Kenneth Johansson, chef för kommunens äldreboenden, säger att information har gått ut.

– Ja, vi har informerat. Men vi hade nog kunnat göra det bättre. Det fanns tidigare en förvirring kring hur man skulle söka dessa pengar. Men nu har vi rett ut det. Och det finns ju tid än att använda dem, säger han.

För en månad sedan beslutade kulturnämnden att ansöka om att få hela summan överflyttad till sig. Men än så länge finns pengarna kvar hos kommunstyrelsen.

INTERNAL INTERNAL
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons