Annons

En smak av England på "Birdcreek High"

Det serverades ingen haggis och spelades inte heller någon cricket när "Birdcreek High" hade en helt engelskspråkig skoldag på måndagen.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2007
Ska man bjuda på "afternoon tea" måste man givetvis ha muffins. Julie-Ann Tan Mortensen i 9B bakade en hel plåt full med den delikata kakan. BILD: ANDREAS MÅRTENSSON
Ska man bjuda på "afternoon tea" måste man givetvis ha muffins. Julie-Ann Tan Mortensen i 9B bakade en hel plåt full med den delikata kakan. BILD: ANDREAS MÅRTENSSONFoto: 

– Jag vet inte om det hade varit så lyckat med haggis. Inte om eleverna vetat vad det var på tallriken, sa läraren Sofia Gunnesson Holtz och rynkade på näsan.

Nej, den skotska nationalrätten med lever, inälvor, havregryn, lök och olika kryddor, var nog eleverna på Fågelbäcksskolan glada att slippa.

Annons

Men shepherd's pie, med blandfärs, lök och potatismos gick ner. Och självklart bakades det muffins till eftermiddagens "afternoon tea".

Klädseln var så lik en skoluniform den kan bli, jeans och vit T-shirt. Alla lärarna hade klänning eller skjorta med slips. Och de blev tilltalade med "Mr" eller "Mrs".

Nu var det inte bara de brittiska öarna som lånat inspiration till temadagen. USA fanns representerat i form av traditionell amerikansk morgonsamling, basket och cheerleading. Australien var också med på ett hörn under en lektion som handlade om den stora ön.

Det var de fyra engelsklärarna på skolan som kläckt idén till en dag med engelskt tema. Sofia Gunnesson Holtz och Camilla Tangvald som höll i tåtarna har själva pluggat på High school i USA.

– Tanken med den här dagen är att eleverna ska våga tala engelska med varandra och inte bara klassrumsengelska, sa Camilla Tangvald. – Det funkar ganska bra, tycker vi. Tjejerna var tysta som möss när vi började i morse, nu pratar de på, sa Sofia Gunnesson Holtz.

I gymnastiksalen hojtades och tjoades det när ett 20-tal tjejer övade cheerleading.

– B-I-R-D-C-R-E-E-K! skrek eleven Amanda Greiff och de andra hängde på.

– Jag är inte så förtjust i engelska, så det är kul att man kan göra något roligt av det, sa Amanda Greiff som provade cheerleading för första gången.

I ett klassrum bakade några elever scones och muffins. Emil Svensson i 9C var nöjd med dagen.

– Det har varit kul, särskilt lektionen om Australien, sa han.

Annons

Och att tala engelska var inte problem.

– A piece of cake, sa han lugnt.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons