Annons

En sista utryckning

Hur fickparkerar man en ångsprutvagn från 1908? Åsa Bill på museet vet. Igår flyttades gamla brandvagnar in på det nya magasinet. Därmed är de sista föremålen på plats. I höst öppnar magasinet för guidade visningar.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2011

Till skillnad från många av föremålen i magasinet på Karbingatan är det inte så många år sedan brandvagnarna visades upp för trelleborgarna. De har rullats runt på stan under Palmfestivalen och fanns med på Stortorget när det nya museet invigdes för drygt ett år sedan.

Även i fortsättningen ska de visas upp för allmänheten. Igår flyttades vagnarna från ett förråd hos räddningstjänsten till magasinet.

Annons

– Det är lite annorlunda jämfört med att flytta bilar. Men hade det hänt något hade de gått till skroten, skojar Tommy Sjöström på TJ Bildemontering som fick uppdraget att flytta vagnarna på lastbil.

Först var tanken att räddningstjänsten skulle sköta flytten.

– Men vi vågade inte rulla dem genom stan. Hjulen är gamla och det finns alltid risk att något av dem är sprucket, säger Leif Brobeck på räddningstjänsten.

Museets Åsa Bill är nöjd med att allt nu är på plats.

– Eftersom brandvagnarna är så väl underhållna är det extra roligt, säger hon.

För några veckor sedan rullades Trelleborgs museums nyaste föremål in, för egen maskin. Det är en knallröd bil med texten Jordberga Sockerbruks industribrandkår.

– Den är fortfarande registrerad. Det är lite udda, så här brukar vi inte göra, säger Åsa Bill.

I höst kan trelleborgarna få se bilen, och alla andra föremål. Då börjar man med guidade visningar för bokade grupper.

Henrietta Johansson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons