Annons

En sista chans att göra rätt val till gymnasiet

Om en vecka är det dags. Då ska Trelleborgs niondeklassare välja gymnasium. I går hade Söderslättsgymnasiet ett extra öppet hus för de som fortfarande inte har bestämt sig.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2014
Alexander Engbe, 16 år, vet precis vad han vill. Han har redan klarat uttagningen till Söderslätts elitfotbollsgymnasium. Han och pappa Magnus Engbe är på öppet hus för att se hur skolan ser ut. ”Jag kommer nog att trivas här”, säger Alexander Engbe.
Alexander Engbe, 16 år, vet precis vad han vill. Han har redan klarat uttagningen till Söderslätts elitfotbollsgymnasium. Han och pappa Magnus Engbe är på öppet hus för att se hur skolan ser ut. ”Jag kommer nog att trivas här”, säger Alexander Engbe.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Studie- och yrkesvägledaren Carita Nilsson får flest frågor om högskolebehörighet, skolmat och gratis datorer.
Studie- och yrkesvägledaren Carita Nilsson får flest frågor om högskolebehörighet, skolmat och gratis datorer.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Men kanske behöver de 15-åringar som har hittat till mässan i Söderslättsgymnasiets mediatek inte ta saken på allt för stort allvar.

– Man ska inte vara orolig för att välja fel. Det går alltid att byta, säger studie- och yrkesvägledaren Carita Nilsson.

Annons

Dessutom finns det en andra antagningsomgång för de som ångrar sig, med sista sökdatum den 15 maj. Och även om man hinner börja på sitt program är det aldrig för sent att tänka om.

Våga välja om

– Det är synd att det är så viktigt för många att ta studenten med sina klasskompisar. Det hade räddat många om de bara hade vågat välja om och börja från början, säger hon.

Nyckeln till att lyckas med gymnasiet är nämligen helt och hållet ett intresse, enligt Carita Nilsson.

– Det spelar egentligen ingen roll vilket program man går, bara man fixar det, säger hon.

Ida Andersson Wulf, 15 år, vet att hon vill gå ett program med inriktning på barn- och fritid, och idrott. Nu gäller det bara att bestämma sig för vilken skola: Söderslättsgymnasiet eller kanske någon i Malmö. Hennes mamma är behjälplig i jakten på den perfekta skolan.

Demografisk nedgång

– Jag har forskat lite och Ida måste dessutom kunna komma fram med sin rullstol. Här ser det bra ut, vi har hittat en hiss, säger Inga Wulf.

Rektor Anders Wramnell är också på plats för att hjälpa de sena väljarna att hitta rätt. En uppgift som han inte behöver stressa sig igenom för att klara, eftersom det är ganska glest mellan besökarna. Och det beror inte bara på att det ordinarie öppna huset hölls i november i fjor.

– Just nu är det en demografisk nedgång, det finns inga elever. Så kommer det vara till 2016, då det kommer en enorm uppgång igen. Nu är det viktigare än någonsin för oss att locka in elever, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons