Annons

En schysst dag i skolan

Oh, freedom will come. Sångraden upprepas om och om igen inne i Östra Torps kyrka. Inne i församlingshemmet får eleverna lära sig om barnarbete och tiggare.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2009
Alla är med och sjunger sydafrikanska sånger och spelar på olika instrument under ledning av församlingens kantor Per Engström. Mattias Göransson får den stora äran att trumma och hålla takten.
Alla är med och sjunger sydafrikanska sånger och spelar på olika instrument under ledning av församlingens kantor Per Engström. Mattias Göransson får den stora äran att trumma och hålla takten.Foto: 
Foto: 

ÖSTRA TORP. Idén om att ordna en temadag om rättvisa har funnits i Källstorps församling länge. När den igår blev verklighet fick den gå under namnet En schysst dag.

– Jul, påsk och sådant är ju självklara delar av kyrkan, men även det internationella arbetet är en viktig del av vad vi gör, säger komministern

Annons

Per Kristiansson som ser temadagen som ett sätt att visa upp den verksamheten.

Det är fjärde-, femte- och sjätteklassarna från Smygeskolan och Klagstorps skola som får lära sig om volontärarbete i Brasilien, sjunga sydafrikanska sånger från kampen mot apartheid och höra om Per Kristianssons upplevelser av tiggande barn i Indien och Malaysia.

– Det är många barn i er ålder som springer runt med tröjan uppdragen över näsan. Vet ni varför de gör det? För där under har de en påse med klister, som de sniffar. Man ska inte ge dem pengar, antingen så går pengarna till någon annan som utnyttjar de här barnen eller så använder de pengarna till att köpa mer klister, säger han.

Det är en stillsam grupp barn han har framför sig. De lyssnar uppmärksamt när han förklarar att det är vanligt att barn stympas, för att användas vid tiggeri.

– Ett barn utan ben och armar ger mer pengar än ett barn med ben och armar.

Mest uppskattat var nog ändå att få prova hur det känns. Hur är det att sitta i ett litet mörkt rum och väva en matta, hur tungt är det att bära vatten i en hink uppe på huvudet och hur smakar rättvisemärkt mat?

– Jag tyckte att ckokladdrycken var godare när den var rättvisemärkt, säger Natalie Lindskog.

Hon har gjort ett blindtest och även smakat på chokladbitar, te, kaffe och sirap. Carina Hultgren som har hand om testet är positivt överraskad av att så många föredrar de rättvisemärkta alternativen.

– Nu går ni hem till era föräldrar och säger till dem att ni ska köpa det här istället för de vanliga varorna, säger hon till barnen.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons