Annons

En runda för olika smaker

Påskens konstrunda drog igång ordentligt på långfredagen. TA gjorde nedslag på tre utställningar.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2009
Irene och Claes Pettersson fastnade särskilt för en av Ulf Lundells målningar. "Den är väldigt intressant. Man hittar personer i hans konst", säger Irene Pettersson. Christina Ganslandt (bilden till vänster) har tagit upp måleriet på nytt. Konstrundan är ett bra tillfälle att visa upp verken. Foto: Claes Nyberg
Irene och Claes Pettersson fastnade särskilt för en av Ulf Lundells målningar. "Den är väldigt intressant. Man hittar personer i hans konst", säger Irene Pettersson. Christina Ganslandt (bilden till vänster) har tagit upp måleriet på nytt. Konstrundan är ett bra tillfälle att visa upp verken. Foto: Claes NybergFoto: 

Anders Nilback ser nöjd ut trots att hans signatur på kvittot snart gör honom 11 000 kronor fattigare. Men ett självporträtt av Ulf Lundell är värt pengarna, tycker han.

– Konstrundan börjar och slutar nu, säger Anders Nilback och skrattar.

Annons

– Nej, du får allt följa med till Arenhill och titta på smycken, säger Anders Nilbacks mor Karin Nilback Bengtsson leende men uppfordrande till sin vuxne son.

Ulf Lundell-vernissagen i Köpmansmagasinet i Smyge drog mycket folk redan till öppningen vid 11-tiden. Men konstnären själv fanns inte på plats.

– Han är aldrig med på utställningarna. Det händer att han kommer innan öppningen eller efteråt. När han målat känner han sig klar, förklarar Lundells gallerist sedan 18 år, Lennart Karlsson.

Irene Pettersson med mannen Claes är förtrogna med Ulf Lundells musik, men inte med hans konst. De begrundar en av målningarna de gillar.

– Han klistrar in bilder i sin konst. Man undrar ju vad det betyder, funderar Irene Pettersson.

För fyra år sedan ställde Lennart Karlsson också ut Lundell-alster i Smyge. Även då öppnade Anders Nilback plånboken.

– Det var ett motiv med en man och två kvinnor. Den var större och kostade mindre. Nu är de mindre och kostar mer, konstaterar Anders Nilback och tar det nyinköpta självporträttet med sig under armen.

Trelleborgskonstnären Christina Ganslandt är långt från Ulf Lundells starka rampljus. På Bokenäs konsthall ställde hon ut sina målningar.

– Jag gick en kurs här i fjor. Det har blivit mitt nya intresse, säger Christina Ganslandt och berättar inlevelsefullt om motiven – badplatsen vid Skåre skansar.

Konstrundan är viktig tycker hon.

Annons

– Det måste inte vara att man säljer, men att måla för garderoben är inte roligt. Man vill måla för att visa andra, säger hon.

På Garvaregården ställer Ulla-Kersti Carlsson ut glaskonst. Hur det går att locka konstrundebesökare till en utställning i Trelleborgs centrum återstår att se, säger hon. Men Olle och Majken Windahl som gör en minikonstrunda gillar vad de ser. Ändå minns besökaren Olle Windahl att konstrundorna var mer tillgängliga på 80-talet.

– Man var inne i konstnärernas hem! Jag minns att jag var inne på ett ställe och frågade "Har ni haft många besökare?". "Jag tror det har kommit 17 000", svarade kvinnan. Jag skulle inte ha velat städa där efteråt, säger Olle Windahl och skrattar.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons