En rullande tidsresa i Smyge

För 66 år sedan tog Gislövsbon Sven Andersson körkort. Sedan började han jobba på sin fars åkeriföretag som han så småningom själv tog över och drev till dess att hans yrkesliv var över 1998.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2014
Sven Andersson körde med sin Dodge från 1939 till veteranbilsträffen i Smygehuk på torsdagen.
Sven Andersson körde med sin Dodge från 1939 till veteranbilsträffen i Smygehuk på torsdagen.Foto: Foto: Mattias Bolin

I går körde han i sin lätta lastbil av det amerikanska märket Dodge från 1939 till den första av sommarens två veteranbilsträffar i Smygehuk.

– Det här var mycket vanliga bilar. Min far hade tre stycken under kriget, säger Sven Andersson och syftar på andra världskriget.

Han öppnar bildörren och plockar fram en skinnväst och ett fickur med tillhörande kedja. Chaufförsmössan har han redan på sig.

– Nu är jag precis klädd som min far var 1928, säger han.

Den gamla Dogden väcker nyfikenhet hos många av besökarna och då och då hejar Sven på någon han känner.

– Han där körde för mig, säger han och pekar på en man vid namn Jan-Olof Olsson.

Själv har Jan-Olof Olsson kört till träffen i sin Volvo PV från mitten av förra seklet.

– Det är ett kulturarv, man vill ju bevara den. De nya bilarna blir aldrig veteranbilar, det går inte ens att skruva på dem, säger Jan–Olof Olsson.

Arrangörerna, Motorhistoriska klubben, räknar med att omkring 150 bilar brukar visas upp på träffarna utanför Köpmansmagasinet.

Bilarna strömmar in och lotsats av funktionärerna till en lämplig plats. Förutom Sven Anderssons Dogde och Jan-Olofs PV finns det gott om andra bilmärken på träffen - Chevrolet, Mercedes, Rolls Royce, Fiat, och Ford för att nämna några.

Sommarens andra träff i Smygehuk äger rum den 14 augusti.

Reporter Mattias Bolin har även skrivit en krönika utifrån besöket på veteranbilsträffen.

Den kan du läsa i fredagens pappers- och e-tidning. E-tidningen hittar du här:

Lukas Ernryd
Mattias Bolin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.