En riktig pärla för alla pysslare

Hemma hos nyinflyttade Jeanette Book ligger butiken Saker och sånt. Här säljs pärlor och arrangeras även kurser för alla pysseltokiga.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2008
Hantverkare rekommenderade Jeanette Book att måla om dörren. Men hon tycker karaktären kommer mer till sin rätt när träet syns.
Hantverkare rekommenderade Jeanette Book att måla om dörren. Men hon tycker karaktären kommer mer till sin rätt när träet syns.Foto: 
Garn har börjat bli populärt bland Jeanette Books kunder.
Garn har börjat bli populärt bland Jeanette Books kunder.Foto: 
Pärlorna kommer från Kina, Bali och USA.
Pärlorna kommer från Kina, Bali och USA.Foto: 
Jeanette Book är nyinflyttad i Skegrie men känner sig redan hemma i byn. Bild: Claes Nyberg
Jeanette Book är nyinflyttad i Skegrie men känner sig redan hemma i byn. Bild: Claes NybergFoto: 
"Godis" kallar Jeanette Book sina nyinköpta pärlor från USA.
"Godis" kallar Jeanette Book sina nyinköpta pärlor från USA.Foto: 

I butiken Saker och sånt är isoleringen så dålig att kyla strömmar in genom fönster och väggar under vinterhalvåret och kompenseras bara delvis av värmeinstallationer i taket. Men ägaren Jeanette Book vägrar att bygga om lokalen.

- Dessa fönster tar man helt enkelt inte bort. Och de vackra tegelväggarna vill jag för allt i världen ha kvar, säger hon och stryker över väggen.

Den lilla butiken ligger på trädgården till hennes hem i Skegrie och liknar ett litet kapell med spetsigt tak och rundade fönster.

Här har hon bott och jobbat sedan oktober förra året.

Hon har ett förflutet som florist men tänkte om när hon blev allergisk. I stället blev det affären Saker och sånt som främst säljer pärlor.

- Trelleborg är en riktig pärlkommun. Folk är som tokiga i att pärla här, säger hon och skrattar.

Tidigare hade hon affären i Hököpinge och sålde pärlor där också. Hon insåg möjligheten med kurser i att pärla och i dag är det en av hennes främsta inkomstkällor.

- Många kompisgäng kommer hit. Tjejer som vill komma hemifrån en stund. Och möhippor. En gång även en svensexa. De gjorde väldigt fina halsband, säger hon och skrattar åt minnet.

Utanför butiken ligger den vackra skyddade trädgården. Den är som gjord för ett sommarkafé, vilket många har påpekat.

- Kunder som kommer hit brukar efterfråga det. Men det kommer nog dröja. Jag känner ingen som skulle kunna sköta en sådan verksamhet, säger Jeanette Book.

I stället vill hon satsa mer på sin butik. Just nu inriktar hon sig mer och mer på inredningssaker. Gärna danska. Stilen är lantlig och hon hittar produkterna på olika mässor.

- Jag har märkt att intresset för pärlor har dalat lite. Då passar jag på att utveckla butiken, säger hon.

Vad tror du kommer att bli nästa stora intresse?

- Det är svårt att säga. Jag märker att garn är på gång. Folk tycker om att sticka och virka. Därför har jag också börjat sälja garn, berättar hon.

Genom butikens hemsida får hon kunder i hela södra Sverige. Hon har därför inga planer på att flytta sitt företag till ett mer centralt läge i till exempel Trelleborg. Jeanette Book trivs bra i Skegrie.

- Här är en sådan bra mix på människor. Och så är det så mysigt här i byn.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.