Annons

En resa genom rockhistorien

Pop-pannor lades i djupa veck i Malmrossalen på lördagen, då 35 lag gjorde upp om finalplatserna i TA:s popfrågetävling "It Takes 2".
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2005

Många av tvåmannalagen tog poptävlandet seriöst, och kom klädda i rugbytröjor, hårdrocks-t-tröjor, kepsar eller matchande färger. Där kom kompisar med lite olika specialinriktning, lag som var far och son, och faktiskt även ett lag med mor och dotter.

– Vi älskar musik båda två, förklarade Anita Strömberg från Gislövs läge, som tillsammans med dottern Camilla bildade laget Funny Music.

Annons

– Min favorit är Elvis, medan min dotter är mer inne på hårdrock. Jag får ta de gamla låtarna och Camilla de nya!

Somliga kom väl pålästa, andra tog det med en klackspark.

– Jag gick faktiskt till biblioteket och lånade lexikon för att läsa på, berättade Hans Becher från Skivarp och laget Riff Raff.

– Men egentligen tror jag inte det hjälper, suckade Hans. Det är svårt att lära in nytt på det sättet. Det man kan, det kan man.

"It Takes 2" arrangeras av TA tillsammans med En Krona, som i realiteten är Peter Kronström, popfantast vars främsta merit är förstaplatsen i TV 3:s "Musikmatchen" 1994. Han är också enväldig domare och konstruktör av det ganska omfatttande testet.

– Jag försökte få med så mycket musikhistoria som möjligt, och något från varje genre, förklarar Peter. Så att det skulle kännas lite som en musikhistorisk resa, och att alla som är musikälskare skulle ha glädje av att vara med.

– 25 procent av frågorna är lätta. Men givetvis ska det finnas med frågor som är extremt svåra. Testet inleddes med lyssning på korta låtsnuttar från 1954 till 2005, en från varje årtal i rockens historia. Sedan vidtog knepiga frågor som vilken artist som föddes som Harry Webb (se nedan!) och vem som var Sex Pistols förste basist.

Det svettades och stönades i bänkarna, och pennor krafsade ner både säkra svar och vilda gissningar.

– Det var rätt svårt, men roligt, tyckte Jonny Svensson från Malmö, som retade sig speciellt på att han inte kom på vad "Malta" kallade sig i Melodifestivalen 1973.

– Man liksom såg Lp-skivornas omslag framför sig - men man kunde inte läsa texten! sa en annan Johnny Svensson, från Ystad.

Annons

Efter uttagningen ska fem lag gå vidare till finalen, som sker inför publik på Mikaelifesten den 27 augusti. Vilka det blir tillkännages i TA på tisdag 21 juni.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot: Harry Webb är Cliff Richard, Glen Matlock spelade bas i Sex Pistols och Malta kallade sig Nova. Men det visste ni ju.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons