Annons

En plats för lugn och läsning

Det är tyst. Bara enstaka nysningar och harklingar hörs. Det är eftermiddag på biblioteket vid Stortorget. När stranden inte lockar, på grund av att det är molnigt och blåsigt väder så är det en hel del som dras till böckernas och tidskrifternas värld.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2008
Anette Edström läser ur en bok tillsammans med döttarna Isabelle och Antonia Oxenby-Edström. Bild: Tomas Nyberg
Anette Edström läser ur en bok tillsammans med döttarna Isabelle och Antonia Oxenby-Edström. Bild: Tomas NybergFoto: 
Nathalie Appelberg och Maria Jönsson letar efter en bok. Bild: Tomas Nyberg
Nathalie Appelberg och Maria Jönsson letar efter en bok. Bild: Tomas NybergFoto: 
Caroline Sörenssson surfar på nätet, på jakt efter present till sin sambo Jesper Löfberg. Bild: Tomas Nyberg
Caroline Sörenssson surfar på nätet, på jakt efter present till sin sambo Jesper Löfberg. Bild: Tomas NybergFoto: 
Samuel Moberg på plats i sin favorithörna. Bild: Tomas Nyberg
Samuel Moberg på plats i sin favorithörna. Bild: Tomas NybergFoto: 

Tusentals volymer står på hyllorna. Och mängder med facktidskrifter står prydligt placerade i sina fack.

- Jag brukar gå hit lite då och då, oftast för att låna ljudböcker, berättar Stefan Jeppsson, som arbetar som lastbilschaufför.

Annons

I hytten händer det att han har glädje av ljudböcker medan han kör.

- Det är skönt att lyssna på böcker, konstaterar Stefan, som är på biblioteket för att lämna tillbaka en inläsning av en Håkan Nesser-deckare. Längst ned i biblioteket, i byggnadens norra del, sitter Anette Edström, bosatt i Skegrie, i en blå soffa tillsammans med sina döttrar, Isabelle, 5, och Antonia, 3.

- Det är mysigt att vara här. Det är en fin miljö. Enda nackdelen med barnboksavdelningen är att Astrid Lindgrens böcker oftast är utlånade. Men då är det bara att ställa sig i kö, konstaterar Anette.

Intill entrén finns Medborgarkontorets disk. Anne-Marie Hansson, som är ansvarig för denna utåtriktade verksamhet i allmänhetens tjänst, bekräftar att hon och hennes kollegor dagligen får ta emot många frågor, av vitt skilda slag:

- Frågorna varierar, alltifrån hur dags bussarna går till evenemang i Trelleborg. Vi kan även upplysa om rådgivning för skuldsanering. Jag tror att många vänder sig till oss för att vi inte känns som någon myndighet. Hit kan alla komma och prata, säger Anne-Marie Hansson. Nästan varje vecka besöker Samuel Moberg bibliotekets dagstidningshörna. Denna dag sitter han mjukt nedsjunken i en av sofforna för att läsa artiklar och annonser i Sydsvenskan.

- Det är en bra service att man kan komma hit och läsa. Det uppskattar jag verkligen, utbrister han och bläddrar vidare i en av tidningens bilagor.

Lugnet ligger över biblioteket. Det enda som hörs är enstaka viskningar och ett svagt sus från ventilationen. Händer som vänder blad. Ögon som vandrar från bokstav till bokstav, från ord till ord. Ett paradis för bokslukare.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons