Annons

En ny zon öppnar sig i nya lokaler

Lagom till skolstarten öppnar Tjejzonen sina lokaler i Trelleborg. En förening som tar emot frågor, funderingar och reflektioner från unga tjejer som mår psykiskt dåligt. – Vi ska vara ett komplement till professionell hjälp, säger Ulrika Olsson.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2011
Foto: 
Varför mår unga tjejer dåligt? Det är en fråga som diskuteras flitigt bland Tjejzonens medlemmar Lotta Zetterqvist, Monica Palm och Ronja Venhammar.Foto: 
Föreningen har haft tillgång till sina lokaler under sommaren. Böcker och inredning är på plats. Datorer och skrivbord är på gång.Foto: 
Foto: 
"Vi ska prova oss fram under hösten för att se vad som fungerar. Vill tjejerna ha samtalskvällar i grupp ska vi till exempel ha det", säger Ulrika Olsson och Petra Möller.Foto: 
Lisette Wassholm och Ulrika Olsson har varit med och startat upp Tjejzonen Söderslätt. Föreningen har 30 medlemmar.Foto: 

"Jag bli så himla ensam på sommaren när alla kompisar åker iväg. Jag vet inte vart jag ska vända mig".

Citatet kommer från en av de unga tjejer som under sommaren har tagit kontakt med Tjejzonens chatt. För även om det dröjer någon vecka innan föreningen slår upp de fysiska portarna i Trelleborg är man redan aktiv på nätet. Det säger Ulrika Olsson, initiativtagare till Tjejzonen Söderslätt.

Annons

– Vi har annonserat om att chatten varit öppen under sommaren. Men det är volontärer på Tjejzonen Stockholm som håller i den och chattar med tjejerna, säger Ulrika Olsson.

Ideella insatser är en grundbult för arbetet i Tjejzonen. När skolorna startar kommer tre personer att finnas på plats i föreningens lokaler på Nygatan.

Alla tre har utbildning och erfarenhet för att kunna möta tankar och reflektioner från unga tjejer som mår psykiskt dåligt.

Tjejzonen kommer också att erbjuda stödsamtal, mejljour och chatt. Chatten sköts dock till en början från Stockholm. Under hösten är planen att Tjejzonen Söderslätt ska utbilda egna volontärer som ska chatta och vara mentorer. Utbildningen är ett krav för att arbeta som volontär.

Men trots att verksamheten till stor del bygger på frivilligt arbete finns en spärr: ingen som är aktiv i Tjejzonen får jobba ideellt mer än fyra timmar per månad. Syftet med begränsningen är att skapa kontinuitet.

– Om man jobbar för mycket ideellt håller man inte i längden. Därför har vi den begränsningen. Vi jobbar genom att lyssna och föra ett samtal. Tjejen som kommer till oss är viktigast och ska stå i centrum, säger Lotta Zetterqvist, verksamhetschef på Tjejzonen Stockholm.

Under hösten kommer också Tjejzonen Söderslätt att satsa på att anställa en person som ska hålla i verksamheten.

– Det hänger på vilka bidrag vi får från kommunen. Vi har haft en del kontakter och det verkar positivt, säger Ulrika Olsson.

Mycket av föreningens arbete kommer dock att ske genom etablerade kanaler. Därför ska Tjejzonen Söderslätt ta kontakt med kuratorer, skolpersonal, BUP, socialtjänst och fritidsledare för att informera om sin verksamhet. Tanken är att föreningen ska vara ett komplement. Inte att den ska ta över ansvar som ligger hos kommun och landsting.

– Vi är organiserade medmänniskor och det är viktigt att släppa fram ideella krafter, det tjänar alla på. Men våra medlemmar ska inte gå in och laga det som inte fungerar i en kommunal eller statlig verksamhet, säger Lotta Zetterqvist.

Annons

I Trelleborg har Tjejzonen ett 30-tal medlemmar. En av dem är Lisette Wassholm.

– Många tjejer mår dåligt. Att kunna hjälpa dem är det starkaste skälet till att jag gick med, säger hon.

Frågan om orsakerna till psykisk ohälsa bland unga tjejer diskuteras flitigt inom Tjejzonen Söderslätt. Svaren och tankegångarna är många.

– Trycket är mycket hårdare nu än för bara 10-20 år sedan. Ta en sån sak som gymnasiet. Många upplever det som att hela livet är förstört om de väljer fel program, säger Monica Palm, medlem i Tjejzonen.

– Jag tror också att Facebook och nätet spelar in. Där handlar mycket om att visa hur duktig man är, säger Lotta Zetterqvist.

Borde inte det innebära att killarna mår lika dåligt?

– Självklart. Jag tror att det har funnits en stark tradition av att killar ska behålla saker inom sig och inte prata. Men det känns som det är på väg att bli bättre. Vi tar visserligen bara emot samtal från tjejer men vi hänvisar killar till sajten killfrågor.se, säger Lotta Zetterqvist.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons