En liten bit av Danmark

Man behöver inte ta buss 346 till Hylie och Öresundstågen över bron. Man kan hitta en liten bit av Danmark mitt i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2011
Foto: Tomas Nyberg

På ganska nyöppnade Den Lille Danske på Nygatan kan man få sig lite danskt hygge. För 15 kronor per styck serveras danska handmackor, olika varje dag.

Utbudet i glasdisken är spartanskt, men sortimentet är större. Vid lunchpatrullens besök får vi utan problem byta ut en av mackorna mot en annan sort som görs direkt på beställning. Trevligt.

Mackorna vi prövar har pålägg i form av kycklingsallad, kyckling med curry, skaldjurssallad och fläskesteg, alla på danskt rågbröd.

Tillsammans med den äkta danska apelsinläsken Squash blev det 55 kronor per huvud för lunchen. Man ska ju inte vara alltför hungrig för att klara sig, men ändå stod man sig faktiskt ganska gott på de tre mackorna.

För den som är lite hungrigare finns liten lyxtallrik för 75 kronor. En sorts dansk "frokostplatte" med olika pålägg, bröd och kex.

Man kan också beställa olika smörrebröd och lyxsmörgåsar. Räksmörgås med kaffe kostar 45 kronor. Veckans lyxbricka kostar 120 kronor för två personer och innehåller tre pålägg med tillbehör.

Maten kommer direkt, trots vår extrabeställning, och det smakar gott och danskt. Det är småtrevligt att sitta på Den Lille Danske. Stämningen är avspänd och lugn och trots att stället nyss öppnat kommer och går det en del folk under den halvtimme som lunchpatrullen sitter kvar.

Förutom dansk läsk kan man köpa 3,5 procents-öl. Stora lappar med att åldersgränsen är 18 år varnar ungdomar för att försöka beställa.

Louise Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.