Annons

En grön oas för friskvård

Vångafesten flyttade härifrån. Men Östervångsparken har fått ny status, somTrelleborgs största friskvårdsanläggning.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2005

Östervångsparken är för många trelleborgare stadens gröna oas. Passerar man parken så här års, medan kvällssolen faller genom lövverket och svalorna svärmar över hängbokar och persisk syrén, är det alltid folk här: hundrastare, picknickfamiljer eller joggare.

Plaskdammen är inte fylld med vatten ännu, men annars är den ett populärt tillhåll för småbarnsföräldrar som inte riktigt litar på stora havet.

Annons

På avstånd hörs glassbilen sjunga sin monotona visa, men i parken hörs bara vindarnas sus och fåglarnas somriga kvitter.

De enda som stör friden är Friskis & Svettis, som dundrar in här med sina högtalare varje tisdag och torsdag kväll klockan 19.

– Det här är en helt underbar park, tycker gympaledaren Anna Olsson. Den är stora "plattan" av gräs är utmärkt för oss.

– Utegympan på sommaren drar medlemmar, berättar systern Maria Olsson. Det är fler som börjar då än annars under året.

– Och så är det ju gratis också! säger de energiska systrarna med ett skratt. Ett 70-tal gympare har dykt upp denna tisdagskväll, och många av dem har med sig filtar och fikakorgar, vars innehåll de kommer att ha gjort sig ärligen förtjänta av efter det timslånga passet av medeltuff gympa.

På slaget sju samlar sig gympagänget i en stor ring, och börjar värma upp till de studsiga tonerna av Hansons "Mmmbop".

– Att gympa ute är härligt. Det ger en friare känsla, säger Marianne Hammar, som har svettbandet på plats i pannan.

– Sitter man inomhus hela dagarna är det skönt att komma ut, tillägger hon. Östervångsparken anlades 1938, och är egentligen främst en stor rund gräsmatta. Med en promenadslinga runt om, som används flitigt av joggare vilka förmodligen inte har en aning om att deras språngmarsch skuggas av höga idegranar, järnek och buxbom. Det vet man bara om man är lite botaniskt lagd - eller har gått in på kommunens hemsida och kollat.

Joggaren Torgny Månsson kommer ända från Svedala - om än inte enkom för att parken är en så perfekt joggingplats:

– Min son spelar fotboll med TFF, förklarar han. Så när han tränar på Vångavallen passar jag på att springa 10-15 varv i parken.

Annons

Den lilla slingan runt gräsmattan mäter 400 meter, men vill man ha större utmaningar finns en utökad slinga på 800 meter också.

– Här brukar vara rätt mycket aktiviteter i parken, så på så sätt är den ju trevlig, tycker Torgny Månsson.

Även Torbjörn Larsson från Lillevång brukade jogga här - på den tiden han joggade, berättar han.

– Men här är jättemysigt, tycker Torbjörn, som har sällskap av sonen Rasmus och sina två jakthundar Vicky och Ulla-Bella.

För de unga trelleborgare som undrar varför Vångafesten heter som den gör så beror det på att den faktiskt hölls här från början. Men slitaget på parken och dess gräs, i synnerhet efter regnväder, ledde till att festen i början av juli flyttades ett par hundra meter åt nordost, till Söderslättshallens parkering. Nu är det inte underhållning utan motion och avkoppling man får i Östervångsparken.

– Egentligen borde de flytta Vångafesten tillbaka hit. Det är ju det här som är "Vånga", tycker gymparen Christer Berg.

– Här är kanon, tillägger han. Lummigt och vackert. Den enda riktigt fina parken i Trelleborg.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons