En greps vid torgmöte

En motdemonstrant greps efter Sverigedemokraternas torgmöte i Vellinge på lördagen. Den gripne misstänks för förberedelse för misshandel och han greps först efter att mötet var över.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2008
Både sympatisörer och motdemonstranter kom till Vellinge på lördagen. Det gjorde också ett stort antal poliser. Bilder: Claes Nyberg
Både sympatisörer och motdemonstranter kom till Vellinge på lördagen. Det gjorde också ett stort antal poliser. Bilder: Claes NybergFoto: 

Först var det lugnt. Sedan började sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tala. Då stegade ett 20-tal svartklädda motdemonstranter fram till torget och allas blickar riktades mot dem. Utrustade med visselpipor korsade de torget och gjorde allt för att störa talet. Men redan efter någon minut motades de bort av de snabbt tillskyndande poliserna och talet kunde fortsätta.

- Vi tackar polisen för detta snabba ingripande, sade Jimmie Åkesson innan han fortsatte prata om vilka problem han menar att invandring skapar.

I publiken fanns både hitresta sd-anhängare liksom lördagsflanerande Vellingebor som stannat upp för att titta på uppståndelsen. Över torget låg en tydlig doft av kebab när nästa punkt på programmet presenterades. Debatten mellan miljöpartiets ungdomsförbunds språkrör Maria Ferm och sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Erik Almqvist.

- Jag har bott i den här kommunen i nästan hela mitt liv. Den är vacker men väldigt segregerad. Det är en grogrund för främlingsfientlighet, sade Maria Ferm och påpekade att hon ansåg att kommunen borde representera mångfald och ha respekt för mänskliga rättigheter.

Erik Almqvist menade att man borde ifrågasätta hur begreppet segregation används.

- Jag anser att Vellinge är ett positivt exempel. Det är detta som är Sverige. Inte alla de nya enklaver av invandrare som inte är en del av Sverige, sade han.

Motdemonstranterna dröjde sig kvar i Vellinge efter mötet och debatten och det var i samband med detta som en av dem greps misstänkt för förberedelse till misshandel. Den gripne fördes till polishuset i Malmö. Han släpptes efter förhör.

Polisen följde övriga demonstranter till en buss som tog dem till Malmö.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.