Annons

En fluga som lever vidare

Ett hantverk med målet att få upp en fin havsöring. Eller en sysselsättning enbart för att få utlopp för kreativiteten. På söndagen höll flugfiskeexperten Johan Klingberg ett föredrag på Trelleborgs museum.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2009
Johan Klingberg höll ett föredrag om flugfiske och flugbindande på Trelleborgs museum. Bild: Claes Nyberg
Johan Klingberg höll ett föredrag om flugfiske och flugbindande på Trelleborgs museum. Bild: Claes NybergFoto: 

Ett 30-tal åhörare, mestadels män, klämde in sig i föreläsningssalen för att se Johan Klingbergs föredrag om flugbindningens utveckling sedan 1400-talet.

- Förr var det bara män som sysslade med detta. Det var kanske därför det tog 500 år att komma på att flugans två vingar skulle imiteras med två vingar, skämtade Johan Klingberg.

Annons

Från Dame Julianas sammanställning av tolv olika flugor år 1496 har flugbindandet blivit en hel vetenskap och en konstform.

- Man försöker, men det är svårt. Det är så mycket smått pill, säger Svedalabon Lars-Åke Åkesson som ville ha lite flugbindartips.

Tommy Johansson i föreningen Flugfiskarna Trelleborg satt med på föredraget. Han hoppades också få med sig en tips till sitt eget flugbindande.

Men kanske behövs det inte. Fina, arbetade flugor i all ära - vanligt garn ska inte underskattas, anser han.

- Jag vet en som var iväg och fiskade och han hade inte fått något. Då tog han en vanlig krok och band fast ett gummiband. Så enkelt var det, säger Tommy Johansson och skrattar.

Föredraget var en del i museets utställning Fångad av en fluga som pågår till den 1 mars.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons