Annons

En epok är över i Trelleborgs politik

Trelleborgs starke man sedan 18 år, Egil Ahl (s), tackar för sig och lämnar politiken. Beskedet kom under arbetarekommunens nomineringsmöte i går kväll. Egil Ahl var föreslagen som gruppledare, men meddelade vid mötet att han inte tänker kandidera.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2006
Egil Ahl tackar för sig och lämnar politiken. BILD: CLAES NYBERG
Egil Ahl tackar för sig och lämnar politiken. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Egil Ahl lämnar i stället alla politiska uppdrag, även de i de kommunala bolagen.

– När jag stod i Folkets park på valnatten och såg att Göran Persson gick kände jag att det kanske var dags för mig också, säger Egil Ahl som nu vill att de yngre tar över.

Annons

– Jag är 63 år och har varit med i 30 år. Jag tror inte att jag är lämplig som oppositionspolitiker. Det är bättre att de unga tar vid, säger Egil Ahl.

Ahl säger att beslutet vuxit fram under en längre tid och tagits i samråd med familjen. Men beslutet har varit svårt att fatta, säger han.

– Självklart. Det är en sorgeprocess på något sätt. Men det kändes rätt så tydligt att det var dags att gå. Egil Ahl menar att det varit tungt att stå i rampljuset under så många år, men han är nöjd med sina tre decennier i politiken.

– Jag har haft förmånen att vara med och påverka Trelleborg på olika sätt. Vi har skapat en helt ny stadsdel i väster, samtidigt har vi ryckt upp skolan och äldrevården, säger han.

Egil Ahl fullföljer sina uppdrag tiden ut. Tjänsten som kommunalråd går ut vid årsskiftet.

Arbetarekommunen utsåg i går riksdagsledamoten Catherine Persson till Ahls efterträdare. Hon är föreslagen som ny gruppledare och blir troligen andra vice ordförande i kommunstyrelsen. Och oppositionsråd ifall posten finns kvar efter nyår. Men opposition blir det hur som helst.

– Vi har 20 mandat och borgarna 24. Vi har inte för avsikt att samarbeta med sverigedemokraterna och då ser det ut som att vi går i opposition, säger Catherine Persson som eventuellt kommer att lämna arbetet i riksdagen.

– Den politiska organisationen i kommunen är inte känd, men det ser ut som att jag får planera för att lämna riksdagen, säger Catherine Persson.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons