Annons

En dansskola på frammarsch

Dörren öppnas. Ett 40-tal tjejer väller in genom dörren till träningssalen. Det är dags för jazzdansens fortsättningsklass för ungdomar mellan 13 och 15 år på MariJazz dansskola.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2006
Dans är ett bra sätt att öva upp smidigheten. Karolin Andersson och Malin Vegelius sparkar i takt med musiken.
Dans är ett bra sätt att öva upp smidigheten. Karolin Andersson och Malin Vegelius sparkar i takt med musiken.Foto: 
Det har gått spikrakt uppåt för Maria Frejd och hennes dansskola MariJazz. På knappt tre år har dansskolan vuxit från 60 till 300 elever och har vuxit ur sina lokaler på Formtoppen. "Jag vill tro att de kommer hit för att det är roligt och för att de känner sig sedda", säger Maria Frejd. BILD: TOMAS NYBERG
Det har gått spikrakt uppåt för Maria Frejd och hennes dansskola MariJazz. På knappt tre år har dansskolan vuxit från 60 till 300 elever och har vuxit ur sina lokaler på Formtoppen. "Jag vill tro att de kommer hit för att det är roligt och för att de känner sig sedda", säger Maria Frejd. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Josefin Dahlqvist från Höllviken tycker det är roligt att dansa jazz. Särskilt att uppträda, som eleverna gör någon gång om året. Strålkastarljuset lockar.
Josefin Dahlqvist från Höllviken tycker det är roligt att dansa jazz. Särskilt att uppträda, som eleverna gör någon gång om året. Strålkastarljuset lockar.Foto: 

Tjejerna ställer sig framför de stora speglarna längs ena långsidan. Dansläraren Maria Frejd sätter i en skiva i cd-spelaren och sedan drar uppvärmningen igång. Maria Frejd visar hur de ska göra och flickorna apar efter.

När de övar på att stå på tå med sträckt kropp går Maria Frejd runt och med varsam hand håller upp flickornas hakor så att de inte hänger med huvudena. Hållningen är viktig.

Annons

Maria Frejd har hållit upp flickornas hakor i sin egen dansskola sedan 2004. Innan dess var hon danslärare på flera olika skolor och hade även enstaka timmar på Formtoppen i Höllviken.

– Vissa elever har följt mig sedan de var sex år och nu är de 14. Nu börjar de bli riktigt duktiga, säger Maria Frejd.

När jazzpasset drar igång på allvar är det full fräs som gäller. Tempot är inget för den konditionssvage.

– Ut med höger! Ut med vänster! En, två, tre, fyr, gastar Maria Frejd och tjejerna kämpar febrilt för att hänga med i tempot.

Tilda Legrand Johansson är tolv år och har dansat i fyra år. Hon trivs som fisken i vattnet på Maria Frejds pass. – Vad som är roligt med att dansa? Allt! säger hon entusiastiskt.

När dansskolan startade i januari 2004 hade den 60 medlemmar. Nu har antalet vuxit till 300 och Formtoppen räcker inte längre för att få plats med alla danssugna.

Därför har Maria Frejd och hennes man köpt en fastighet på Midgårdsvägen närmast Stenbocks väg. Maria Frejd har fått bygglov för verksamheten, men en del grannar är kritiska och menar att verksamheten kommer att störa lugnet i området.

Grannar har i brev till kommunen oroat sig för mer trafik och att det blir ett tillhåll för ungdomar med nedskräpning och skadegörelse som följd.

Maria Frejd tror inte det ska bli några problem.

– Mina ungar är vana vid att ta hänsyn redan nu, och de vet hur de ska bete sig, säger Maria Frejd.

Annons

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons