Annons

En dag att pryda gravar och minnas

I skymningen fladdrar ljusen på kyrkogårdarna. Gravarna är smyckade med färska blommor. Många beger sig till sina anhörigas gravar för att minnas.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2005
I minneslunden fylldes platsen kring korset redan på fredagseftermiddagen med blommor. Ljusställen räckte inte till för alla ljusen.
I minneslunden fylldes platsen kring korset redan på fredagseftermiddagen med blommor. Ljusställen räckte inte till för alla ljusen.Foto: 
Jennie Hansen och Kelly Colbell-Heyl hjälper till med att hämta vatten till de nysatta blommorna på graven.
Jennie Hansen och Kelly Colbell-Heyl hjälper till med att hämta vatten till de nysatta blommorna på graven.Foto: 
Två av dem som tände ljus var från vänster Stefan Rellfelt och Ulf Sjögren. Bild: Tomas Nyberg
Två av dem som tände ljus var från vänster Stefan Rellfelt och Ulf Sjögren. Bild: Tomas NybergFoto: 
Catharina och Gerd Hansen smyckar tillsammans pappans och makens grav. Det gör det varje år dagen före Alla helgons dag. Bild. Tomas Nyberg
Catharina och Gerd Hansen smyckar tillsammans pappans och makens grav. Det gör det varje år dagen före Alla helgons dag. Bild. Tomas NybergFoto: 

– Vi går alltid hit den här dagen, och i morgon, säger Catharina Hansen när hon tillsammans med sin mamma sätter färska blommor på pappans grav. Det är mysigt att kunna sköta graven tillsammans.

Dotter Jennie Hansen och hennes kompis Kelly Colbell. Heyl hjälper också till.

Annons

Redan på fredagens eftermiddag börjar ljusställen fyllas. Vatten hämtas, omslagspapper kastas, soptunnorna måste tömmas på vissna blommor som sorterats bort.

– Det är svårt att veta vad vi ska ha på graven, säger Catharina Hansen. Men vita blommor ska vara med.

Gravarna smyckas till allhelgonahelgen, men egentligen är det två helger som lagts samman, dels Alla helgons dag, dels Alla själars dag.

Alla helgons dag firas till minne av alla kyrkans helgon och martyrer som inte fått en egen dag. Under kyrkans första tusen år kunde biskopar helgonförklara personer. med tiden blev det så många helgon att alla inte kunde få sin egen dag. I mitten av 800-talet skapades därför en fest för alla de helgon som inte fick plats i almanackan.

Tidigare var Allhelgonadagen och Alla helgons dag samma, den 1 november. Men från och med 1953 firas Alla helgons dag den lördag som inträffar mellan den 31 oktober och 6 november.

Alla själars dag är den söndag som infaller efter Alla helgons dag. Det är en minnesdag för alla avlidna. men också en dag att reflektera över den egna döden och hur man inrättar sitt eget liv.

När skymningen faller fladdrar ljuslågorna över de flesta gravar och varar hela helgen.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons