Annons

En chaufför om dagen blåser positivt

Ta ett djupt andetag och blås! Den uppmaningen har många lastbilschaufförer fått i hamnen de senaste veckorna. Två polisaspiranter har drivit ett projekt med att kontrollera så många förare som möjligt.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2007
Trots att det bildades köer på Travemündeallen så möttes Frida Sjöström mest av glada miner när hon bad chaufförerna att blåsa. Claes Nyberg
Trots att det bildades köer på Travemündeallen så möttes Frida Sjöström mest av glada miner när hon bad chaufförerna att blåsa. Claes NybergFoto: 

Mellan kontrollerna berättar Frida Sjöström och Anders Rosvall om sitt projekt.

– Man pratar så mycket om fulla lastbilschaufförer, säger Anders Rosvall. Vi tar en påverkad om dagen men de riktigt berusade är inte vanliga.

Annons

Under måndagsförmiddagen fastnade en tysk chaufför som visade sig ha motsvarande 0,7 promille alkohol i blodet. Medan intervjun pågår tar de ytterligare en chaufför. Polsk den här gången. Han lämnar över till sin hjälpchaufför och följer med poliserna i bilen. Alla som jobbar inom hamnområdet kontrolleras också.

– De som jobbar här är inte så glada, säger Frida Sjöström. Det är två timmar sedan jag kontrollerade honom sist.

Även om de två polisaspiranterna tar varannan lastbil var så blir kön ganska lång. Men de flesta tar leende emot apparaten, blåser och väntar på att få bli framvinkade. Varje bil tar omkring 15 sekunder. Trots det blir kön lång.

– Vi tar omkring 250 prov per dag och en av dem är påverkad, säger Anders Rosvall. Ryktet om att vi står här varje dag sprider sig.

Apparaten som polisen använder visar bara positivt eller negativt. Om blåsningen visar positivt resultat får chauffören följa med upp på stationen för att blåsa i en evidenzer som kan beräkna mängden alkohol per liter utandningsluft. Om det sedan behövs tolkhjälp för förhöret körs chauffören till Ystad.

De största färjorna kan ta uppemot 160 långtradare så det blir en del chaufförer att kontrollera.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons