Annons

En blöt studentmottagning

Piskande regn, grå himmel. Vita studentklänningar och blänkande kostymer. På fredagen rusade Trelleborgs gymnasiestudenter ut i frihet.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
V-tecken efter tre års studier. I går var det examen för Trelleborgs gymnasiestudenter. Med visselpipor och studentmössor gjorde sig studenterna redo för såväl sommaren som framtiden.
V-tecken efter tre års studier. I går var det examen för Trelleborgs gymnasiestudenter. Med visselpipor och studentmössor gjorde sig studenterna redo för såväl sommaren som framtiden.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Karin Marklund väntar på sonen Philip Marklund. "Vädret gör att man aldrig glömmer den här studenten", säger hon.
Karin Marklund väntar på sonen Philip Marklund. "Vädret gör att man aldrig glömmer den här studenten", säger hon.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Trelleborg. Porten till Söderslättsgymnasiet är stängd. Bakom dörrarna väntar hundratals studenter på att ta de sista stegen ut till friheten.

Först ut är elprogrammet. Drivande regnridåer smattrar mot fönsterrutorna. Men ljudet från regnet överröstas när "vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra", ekar i gymnasiebyggnadens stenklädda trapphus.

Annons

– Det känns nervöst, även om man har längtat till den här dagen, säger Therese Klint från klassen Ec06.

En kort stund senare öppnas portarna. Studenterna springer ut till släktingar och vänner som väntar med blomsterbuketter och fotoskyltar. Blommor och skyltar som allt mer tenderar att lösas upp av regnet.

– Det var inte det här vädret vi hade önskat. Men vi har förberett oss genom att flytta in hela festen hemma. Man får se det som att det blir en student som man aldrig glömmer, säger Karin Marklund som väntar på sonen Philip Marklund.

Paraplyer spänns upp. Fotoblixtarna smattrar. Klass för klass förflyttar sig studenterna till Stortorget där en mindre flotta av traktorer, limousiner och sportbilar väntar. Färden ackompanjeras av ljudet från starkhornstutor och visselpipor. Allt medan regnet öser ner.

– Jag bryr mig inte om regnet. Just nu känns allt bara helt underbart, säger Jessica Persson från estetprogrammet.

Hon styr stegen mot traktorflaket där övriga klassen väntar. Planerna för kvällen och den närmaste framtiden är glasklara.

– Jag ska festa hemma och sen tror jag att vi kommer gå ut någonstans här i Trelleborg. Efter det ska jag vara ledig hela sommaren. Då blir det ännu mer fest, säger Jessica Persson.

Olof Broddesson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons