Annons

En bildlektion med många ansikten

I bildsalen på Fågelbäcksskolan lyser flitens lampa. Klass 9 A har bildlektion – en något annorlunda sådan. Med Cindy Sherman som inspiration skapar de iscensatt fotografikonst med de egna ansiktena som motiv.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2013
Jacob Lindholm målar klasskompisen Nasima Khalil i en färgglad nyans.
Jacob Lindholm målar klasskompisen Nasima Khalil i en färgglad nyans.Foto: Foto: Claes Nyberg
Musse Makkaoui får en skräckinjagande målning av Tea Sivhed.
Musse Makkaoui får en skräckinjagande målning av Tea Sivhed.Foto: Foto: Claes Nyberg

I par sitter eleverna och gör fantasifulla ansiktsmålningar. Den ene målar, den andre agerar "målarduk". Under tidigare lektioner har de pratat om den amerikanska konstnären och fotografen Cindy Sherman, som just nu ställer ut på Moderna museet. I dag jobbar Fågelbäcksskolans niondeklassare med hennes mycket karakteristiska och speciella verk som inspiration.

- Jag valde att prata om Cindy Sherman för att hon enligt många är en av världens största. Men att vi skulle jobba på det här viset var faktiskt elevernas egen idé. Jag sa till dem att komma på något givande att göra som är kopplat till en konstnär. Nu får de se på sina kompisars ansikten som en kanvasduk, berättar bildläraren Karin Edensten.

Annons

Tillsammans har eleverna tittat på Cindy Shermans verk, spånat idéer och kommit fram till motiven.

- Vi bläddrade igenom bilder på Google och tyckte att "Joker" i Batman såg häftigt ut, berättar Alex Andersson som målar Lucas Larssons ansikte.

- Jag ville bli kvinna och det blev jag. Christopher ville bli fantom och det kommer han bli, säger Philip Göransson när han drar några penseldrag över klasskompisen Christopher De Kocks ansikte.

När de förvandlat varandras ansikten fotograferas de framför en duk. Några andra elever filmar hela processen. Meningen är att projektet ska mynna ut i en utställning när den andra niondeklassen har haft en likadan lektion.

När bildlektionen lider mot sitt slut är Karin Edensten nöjd med elevernas prestationer.

- Det blev hur bra som helst. När man går in i ett nytt projekt vet man aldrig hur det kommer bli. Detta blev bättre än jag trodde, men ändå så annorlunda från det jag tänkt mig. Jag tror det har upplevts som positivt hos eleverna också, säger hon.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons