Annons

En bil kommer lastad -med vadå? Alkohol!

En lastbil med 30 pallar alkohol togs i tullen i Trelleborg omkring midnatt mellan måndag och tisdag. Det är ett av de större beslagen i landet. Bilen hade inte plats till annan last.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2006
En stor lastbil hade öl, vin och sprit som enda last. Omkring 200 personer, många av dem i Norrland väntar förgäves på den alkohol de beställt via nätet. Bild: Tomas Nyberg
En stor lastbil hade öl, vin och sprit som enda last. Omkring 200 personer, många av dem i Norrland väntar förgäves på den alkohol de beställt via nätet. Bild: Tomas NybergFoto: 
Hans Norén och Eva Lindström packade upp flaska efter flaska whisky av märket Hankey Bannister. Bild: Tomas Nyberg
Hans Norén och Eva Lindström packade upp flaska efter flaska whisky av märket Hankey Bannister. Bild: Tomas NybergFoto: 

Lastbilen hade en tysk chaufför som anhölls för smugglingen redan på natten. Den stora trailern innehöll inte någon annan last än alkoholen som levererats av en firma i Lübeck. Troligen hade det beställts via internet och skulle levereras till södra och mellersta Norrland av mottagaretiketterna att döma. Piteå, Hemavan, Tärnaby med flera norrländska orter fanns med.

– Jag tror inte vi tagit riktigt lika mycket tidigare, säger tullåklagare Jan-Ingemar Carlsson i Göteborg. Det kan vara ersättning för en tidigare last som vi tagit, en trailer i Malmö.

Annons

Den grupp på sju tullarna som kom till Trelleborg för att sortera upp beslaget räknade med att det skulle ta både tisdagskvällen och en stor del av onsdagen innan allt var klart. Alkoholen sorterades efter öl/vin/sprit och mottagare. Sedan räknas mängden av vardera ut för varje mottagare och förs upp på ett protokoll. Den största delen av ölen var svensk som först exporterats till Tyskland för att sedan levereras med lastbil till Sverige. Norrlands guld, Spendrups och Mariestads öl var vanliga märken.

Den beslagtagna lasten nästan dubblerar den mängd tullen hittills tagit i år, 2000 liter sprit, 2500 liter vin och 5100 liter öl. I fjor beslagtog tullen 8100 liter sprit, 14000 liter vin och 32000 liter starköl.

All beslagtagen alkohol förvaras i väntan på ett utslag i EG-domstolen. Ett fall av internetimporterad sprit ligger i Högsta domstolen som frågat EG-domstolen om den svenska alkohollagen stämmer överens med EG-rätten. Innan det yttrandet kommit till Högsta domstolen avgörs inte det svenska målet och alkoholen får inte förstöras. – När beslutet kommer från Högsta domstolen blir det prejudicerande, så jag hoppas det blir ett ja eller ett nej, svart eller vitt, säger tullåklagare Jan-Ingemar Carlsson. Det är inte bra om det finns några tveksamheter kvar.

Riktigt hur många som nu missar sin väntade alkohol blir inte klart förrän gruppen av tullare sorterat och räknat alla flaskor, burkar och bag-in-box.

– Troligen är det omkring 200 mottagare, tror Jan-Ingemar Carlsson.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons