En bandvagn kommer lastad

Trelleborg • Publicerad 23 februari 2007
Brandmännen Christer Malmgren och Jan Pettersson körde räddningstjänstens bandvagn under fredagen. "Det känns lite glyttigt här inne i stan, men när man kommer ut på landet är det en annan sak", säger Jan Pettersson.
Brandmännen Christer Malmgren och Jan Pettersson körde räddningstjänstens bandvagn under fredagen. "Det känns lite glyttigt här inne i stan, men när man kommer ut på landet är det en annan sak", säger Jan Pettersson.Foto: 
Carina Lundstedt hoppar in för att bli körd till jobbet på Alstadshemmet.
Carina Lundstedt hoppar in för att bli körd till jobbet på Alstadshemmet.Foto: 
Räddningstjänstens bandvagn har varit ett annorlunda inslag i stadsbilden i Trelleborg de senaste dagarna. Den tankas faktiskt med vanlig blyfri bensin.Bilder: Tomas Nyberg
Räddningstjänstens bandvagn har varit ett annorlunda inslag i stadsbilden i Trelleborg de senaste dagarna. Den tankas faktiskt med vanlig blyfri bensin.Bilder: Tomas NybergFoto: 

– Den är helt ovärderlig i det här vädret, det finns inget som stoppar den, jo möjligtvis en betongvägg, säger Jan Pettersson, brandman på räddningstjänsten i Trelleborg.

Under fredagsmorgonen var Jan Pettersson och hans kollega Christer Malmgren ute med personal från hemtjänsten för att nå insnöade vårdtagare i Skegrie och Fuglie. Under eftermiddagen ska de köra ut personal till Alstadshemmet.

– Vi försöker att följa vägarna men om det behövs kan vagnen ju i princip komma fram var som helst, säger Christer Malmgren. Bandvagnen kan till och med "simma" om det skulle knipa.

– Den flyter och banden fungerar enligt samma princip som på en ångbåt, berättar Jan Pettersson nöjt.

Alla på räddningstjänsten har gått en utbildning för att lära sig köra bandvagnen och det råder ingen tvekan om att personalen tycker att den är rolig att köra.

Räddningstjänsten har haft bandvagnen under ett par år och under den tiden har den kommit till stor nytta.

– Vintern i fjor bjöd ju på stora mängder snö under en längre tid, då var vi ute ett par gånger. Situationen nu har varit mycket värre, säger Christer Malmgren.

Nere på brandstationen står Johan Lundgren och Carina Lundstedt och väntar på att få åka till jobbet på Alstadhemmet. – Jag åkte faktiskt bandvagn när jag gjorde lumpen, det var trångt och skumpigt, men kul, berättar Johan Lundgren.

Carina Lundstedt tycker också att det ska bli spännande.

– Det är alltid kul att prova nya saker.

För säkerhets skull har de packat väskorna och förberett sig på att övernatta på Alstadhemmet om snöovädret skulle fortsätta under kvällen.

När brandman Christer Malmgren som bor ute på landet vaknade i morse, tog det inte lång stund innan han kom på ett sätt att ta sig till jobbet.

– Jag hoppade upp i traktorn och körde in, säger han och drar en smula på smilbanden.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.