Annons

En baggis för gutefåren att trivas på Framnäs

Fåret Ernst och kaninen Stampe är två av alla djur som hittat ett paradis på Framnäs gård, där familjen Lingehag brinner för att de ska ha det bra.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2006
Ett riktigt generationsboende blev Framnäs när Katarina Lingehag-Ekholm och Mikael Lingehag köpte gården tillsammans med Katarinas föräldrar. Nu bor tre generationer här. Agnes, 5 år, trivs med border collien Katti som förra ägarna lämnade kvar.
Ett riktigt generationsboende blev Framnäs när Katarina Lingehag-Ekholm och Mikael Lingehag köpte gården tillsammans med Katarinas föräldrar. Nu bor tre generationer här. Agnes, 5 år, trivs med border collien Katti som förra ägarna lämnade kvar.Foto: 
Mikael Lingehag skördar bönor i sin ekologiska odling, som snabbt blivit populär bland grannar och besökare.
Mikael Lingehag skördar bönor i sin ekologiska odling, som snabbt blivit populär bland grannar och besökare.Foto: 
Katarina Lingehag-Ekholm älskar sina 17 gutefår och tar alla chanser att visa för omvärlden vilka fantastiska sällskapsdjur de är. Kalle, i gul grimma, är bra på olika konster och brukar få följa med matte på olika evenemang för att visa upp sig. BILD: PERNILLA SJÖSTRÖM
Katarina Lingehag-Ekholm älskar sina 17 gutefår och tar alla chanser att visa för omvärlden vilka fantastiska sällskapsdjur de är. Kalle, i gul grimma, är bra på olika konster och brukar få följa med matte på olika evenemang för att visa upp sig. BILD: PERNILLA SJÖSTRÖMFoto: 
Stampe hade fel färg på tassarna och skulle slaktas, men räddades av familjen på Framnäs gård.
Stampe hade fel färg på tassarna och skulle slaktas, men räddades av familjen på Framnäs gård.Foto: 
Agnes med två saker som används för att träna fåren. En ros för att träna apport och en klicker, en metalldosa som ger ifrån sig ett klickljud. När fåren gör som man vill trycker man några gånger på dosan och belönar dem med gott foder.
Agnes med två saker som används för att träna fåren. En ros för att träna apport och en klicker, en metalldosa som ger ifrån sig ett klickljud. När fåren gör som man vill trycker man några gånger på dosan och belönar dem med gott foder.Foto: 

Att får skulle vara skygga är en myt som genast avlivas när vi kliver in i hagen på Framnäs gård. Alla 17 gutefåren kommer springande och ska hälsa, nosa, buffa och puffa.

– Kom Smörblomma, Pontus, Papagena och Lill-Snäckan, lockar Katarina Lingehag-Ekholm, som haft gutefår i många år och är engagerad i en förening som arbetar för rasens överlevnad.

Annons

– De har jättebra minne och man kan träna dem lika bra som en hund eller häst, säger hon medan dottern Agnes, 5, klättrar upp på Smörblomma för en ridtur och fåret Kalle börjar klättra upp på matte för att visa vilka tricks han har lärt sig.

Katarina Lingehag-Ekholm och hennes man Mikael Lingehag har bott på Framnäs gård sedan i höstas, då de flyttade från Hörby för att slippa långa pendlingsavstånd till jobben i Malmö. Katarina arbetar på akvariet på Malmö Museer och djur och deras välbefinnande står i centrum för henne. Ofta tar hon sig an skadade djur som annars skulle skickats till slakt.

– Mina djur har jag som sällskap, de ska inte slaktas, betonar Katarina, som valt bort att äta kött och tar alla tillfällen i akt att upplysa folk om hur illa djur kan behandlas bara för att producera billigt kött till mänskligheten. Hon har också en barnbok på gång, med fåret Ernst som huvudperson.

– Ernst gick och betade på vallarna på museet och fick ena benet ur led. Eftersom han blev lite stel blev det för farligt att ha honom kvar på vallarna och planen var att skicka honom till slakt. Men vi bombarderades av brev från människor som bad oss att rädda Ernst, så till slut tog jag hem honom till mig.

Framnäs gård är byggd 1848 och har haft så mycket som 40 hektar mark knutet till sig. I dag finns 3 hektar kvar att bruka och Mikael Lingehag, som jobbar deltid som dramapedagog, har under året sett till att allt från morötter till baljväxter, tomater, kål och blommor spirar under ekologiska former. – Jag kallar mig månskensbonde, det är en hobby som jag har på deltid. Men det märks att folk uppskattar möjligheten att köpa ekologiska grönsaker, vi får en hel del besök av både grannar och tillfälliga sommargäster.

Till sin hjälp har familjen även Katarinas föräldrar som köpt gården ihop med dem och bor i det ena av de två boningshusen.

– Vi har nog letat i tio år innan vi föll direkt för Framnäs går, berättar Katarinas pappa Sven Lundström. Men vi trivs oerhört bra i byn och har på kort tid lärt känna fler människor här än under alla år i ett villaområde i Steninge.

– Ja, inflikar Katarina, grannarna är så hjälpsamma, kommer med bete till fåren när de klippt häcken och sommargästerna frågar om de får hjälpa till med något på gården.

Det intresset tänker hon ta vara på bland annat genom att starta ett samarbete med traktens 4H-gård och söka EU-pengar.

Louise Voll Ercolino

Annons

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons