En avdelning mindre

Stroke/reuma-avdelningen kommer att försvinna när Trelleborgs lasarett ska spara 30 miljoner nästa år. Dessutom kommer administrationen flytta in på sjukhuset.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2004

För närvarande hålls tjänster för 14,4 miljoner kronor vakanta på lasarettet. De vakanserna kommer inte att tillsättas nästa år heller, frånsett två vakanta tjänster inom barnpsykiatrin. Med lite andra besparingar blir det netto tio miljoner som måste skäras bort.

Stängningen av en avdelning och flyttningen av administrationen är förslag till nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt vid sammanträdet på torsdagen. Men inga beslut är tagna ännu. Först ska sjukhuschefen Fredrik Fexner redovisa vilka konsekvenser stängningen får för befolkningen och patienterna.

– Nämnen kanske inte tycker att konsekvenserna är acceptabla, säger Per-Olof Olofsson, ordförande (s) i nämnden. Men budgeten är osäker. Med införandet av Skånsk livskraft är det bara en hypotes att underskottet blir 30 miljoner.

Inför 2005 läggs inte något sparkrav på primärvården. Det väntade underskottet på 15 miljoner kommer troligen att täckas av extra bidrag från regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd vid sammanträdet den 3 november. Men primärvården har ändå ett krav på sig att jobba effektivare.

– Vi har ett halvt löfte om 15 miljoner extra från Hälso- och sjukvårdsnämnden, säger sjukvårdsdirektör Håkan Rundberg. På sex vårdcentraler i sydvästra Skåne är läkarna fullistade, fyra av dem i Malmö samt Anderslöv och Centrumkliniken i Trelleborg. De två senare vårdcentralerna har egentligen för många personer listade. Men efter en genomgång av listningen har det dykt upp kapacitet för ytterligare 100000 personer att lista sig.

Orsaken är att en person kanske listar sig hos en läkare på en vårdcentral. När läkaren sedan flyttar, fortsätter den listade personen att gå till den läkaren trots listningen som ligger kvar på vårdcentralen.

– Jag tycker att listningen borde vara på vårdcentralen och inte hos den enskilde läkaren, säger Per-Olof Olofsson.

– Vi för diskussioner med privata läkare som vill bli familjeläkare, säger Håkan Rundberg. Då kan också kapaciteten öka.

Resultatet för årets första åtta månader visar också hur det fria vårdsökandet kan kollidera med budgeten. Malmö Allmänna sjukhus har fått anslag för att ge vård till sina patienter. Men patienterna hamnar kanske i prioritetsgrupp 3, det vill säga med mycket lång väntetid. Då vänder sig patienten till Simrishamns lasarett för att få snabbare behandling. Sjukvårdsdistriktet får sedan betala Simrishamns lasarett för vård som MAS redan fått anslag för. Den kostnaden ökade med drygt 54 procent till och med augusti månad, till drygt nio miljoner kronor.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.