Annons

En av tio elever är inte behörig

Efter att nio elever läst upp sina betyg under sommarskolan landade gymnasiebehörigheten i årskurs nio på 90 procent.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2010
Foto: 

Det är klart bättre än 2009 men fortfarande långt från målet. I Trelleborgs kommuns skolplan är målsättningen att 94 procent ska ha gymnasiebehörighet när de går ut nionde klass.

– Vårt uppdrag är att alla ska nå målen, men vi måste ändå glädja oss åt att resultaten blivit bättre. Det känns mycket bättre nu än inför höstterminen 2009, säger Barbro Melander, skolchef i Trelleborgs kommun.

Annons

Då hade skolan i Trelleborg ett tufft läsår bakom sig. Vårterminen 2009 gick 16 procent av eleverna ut nian utan behörighet i något av kärnämnena svenska, engelska och matte. Och det såg inte mycket ljusare ut i januari då skolförvaltningen konstaterade att så många som 29 procent i det läget var obehöriga i något kärnämne. Under våren jobbades siffran ner till tolv procent och nu har den alltså friserats ytterligare till tio.

– Vi var mycket bekymrade över resultaten vid jul, men skolorna har lagt ner mycket hårt arbete, och det är kul att det gett resultat. Det känns som att det blev en annan attityd på skolorna under våren då man jobbade väldigt intensivt för att förbättra resultaten. Plötsligt var det nästan häftigt att vara lite nördig, säger Mats Lundqvist, utvecklingschef på skolförvaltningen.

Av det 40-talet elever som skulle behöva läsa upp sina betyg var det bara nio som gjorde det under sommarskolan. Av dessa fick sju godkänt i matematik.

Skolförvaltningen har också gått igenom elevernas prestationer i årskurs fem. Lärarna bedömer att runt 85 procent uppfyller målen i svenska, matematik och engelska. Även dessa resultat har blivit bättre de senaste åren, 2006 var måluppfyllelsen bara drygt 70 procent i svenska och matematik.

– Förbättringen har tyvärr planat ut lite och det är fortfarande 15 procent kvar som inte når målen, där måste vi bli bättre, säger Mats Lundqvist.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons