Annons

En annorlunda vardag

Vad är viktigast i ditt liv? Den frågan ställde en representant för FN-föreningen till ett antal afrikanska ungdomar. Svaret, i form av en rad fotografier, visades i lördags på FN-föreningens skånedistrikts årsmöte.
Trelleborg • Publicerad 14 mars 2005
Med hjälp av fotografier och korta berättelser har ungdomar i Malawi visat sin vardag för FN-föreningen i Skåne. BILD: Tomas Nyberg
Med hjälp av fotografier och korta berättelser har ungdomar i Malawi visat sin vardag för FN-föreningen i Skåne. BILD: Tomas NybergFoto: 

Mat, lek, idrott och skola. Tittar man på bilderna som ungdomar i det afrikanska landet Malawi själva tagit så är det viktigt för dem.

Bilderna har ungdomarna tagit med engångskameror utdelade av FN-föreningen i sydvästra Skåne. Tanken är att ungdomar här i Sverige också ska fotografera sin vardag och det som är viktigast för dem.

Annons

– Pedagogiken innebär att bilderna ska få en djupare innebörd när man jämför bilderna. Vi vet ju inte än men det är väl ganska troligt att de svenska ungdomarna fotograferar sådant som dataspel. Min tolkning av bilderna från Malawi är att mat är det allra viktigaste för dem. Det säger rätt mycket, menar Lasse Nilsson, ordförande i FN-föreningen sydvästra Skåne.

Parallellt med FN-föreningens skånedistrikts årsmöte pågick såkallade FN-rollspel med deltagare i olika grupper. Föreningen hade bjudit in lärare, elevråd och andra att prova på rollspelet tillsammans med föreningens medlemmar. Bara en lärare dök upp. Gulsen Usein, geografilärare på Söderslättsgymnasiet.

– Det är väldigt intressant. Våra treor på gymnasiet ska snart få göra FN-rollspel så det var bra timing för min del, säger hon.

Just rollspelen används i undervisningen för att ge eleverna mer kunskap om omvärlden.

– Man får olika problem och situationer som man ska lösa på ett diplomatiskt sätt, säger Gulsen Usein som under lördagsförmiddagen hade förberett det första rollspelet tillsammans med medlemmar i FN-föreningen.

Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons