Annons

En angelägen historia tar form

Historien om en stad, är lika mycket historien om människorna i den. Trelleborgs 750 år håller just nu på att komprimeras till en 400 kvadratmeter stor utställning på Trelleborgs museum.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2006
Museichef Ingela Jacobsson med en lönedosa från gummifabriken. På varje dosa stod numret på den anställde som skulle få lönen. När lönen i stället började betalas ut i sedlar bytte man till ett igensytt kuvert. Bild: Tomas Nyberg
Museichef Ingela Jacobsson med en lönedosa från gummifabriken. På varje dosa stod numret på den anställde som skulle få lönen. När lönen i stället började betalas ut i sedlar bytte man till ett igensytt kuvert. Bild: Tomas NybergFoto: 

När en stad utvecklas, utvecklas även människorna i den. Det har personalen på Trelleborgs museum tagit fasta på. Därför kommer utställningen om Trelleborgs 750-åriga historia att jämföras med en människas olika stadier i livet.

– Vi kommer att ha en lång tidsaxel i korridoren och de olika rummen kommer sedan att innehålla olika tidsepoker, berättar Ingela Jacobsson, museichef.

Annons

Utställningen kommer att lägga mest fokus på tiden efter 1867, då Trelleborg tar steget in i den moderna "vuxenvärlden", industrialismen. Utställningen slutar i nutid.

– Vi hoppas att folk som bor i Trelleborg vill känna sig delaktiga i sin stads historia och bidra till utställningen, vi letar efter alla slags föremål, historier och berättelser som har med trelleborgarnas liv att göra, säger Ingela Jacobsson.

Framför allt är saker som handlar om det vardagliga livet välkomna.

– Det kan vara en biobiljett, en matsedel eller arbetskläder, säger Ingela Jakobsson.

Även om allt som lämnas in inte får plats i utställningen kan de ändå komma till användning.

– Speciellt sakerna från den senaste tiden, de kanske hamnar i en utställning om Trelleborg som anordnas på 2100-talet, säger Ingela Jacobsson.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons