Annons

"En ambulans räcker inte"

I vanliga fall kommer ambulansen till nödställda medborgare. På onsdagskvällen ryckte medborgarna ut för att rädda vad de uppfattar som nödställda ambulanser.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2013
Foto: 
Under parollen "vi vill ha fler ambulanser!" samlades ett hundratal människor på Rådhustorget, tände facklor och lyssnade till oppositionsrådet Catherine Persson (S).
Under parollen "vi vill ha fler ambulanser!" samlades ett hundratal människor på Rådhustorget, tände facklor och lyssnade till oppositionsrådet Catherine Persson (S).Foto: Foto: Tomas Nyberg

Socialdemokraterna bjöd in till manifestationen på Rådhustorget. Men bland fackelbärarna fanns även kommunfullmäktiges ordförande, Inger Hansson (M).

- Det här är ju en tvärpolitisk fråga, förklarade hon. Det är oerhört viktigt att vi har en ambulansvård som fungerar, och vad jag förstår fungerar den inte.

Annons

Oron har väckts av det nya avtalet mellan Region Skåne och Falcks. En av Trelleborgs två akutambulanser har flyttats till Skurup.

- Fredag kväll till måndag morgon har vi bara en ambulans i stan. Det räcker inte för 42 000 invånare, tyckte Jan Persson, pensionerad ambulansförare.

Socialdemokraterna vill se ambulanserna åter i kommunal regi.

- När man ringer efter en ambulans ska det finnas en att skicka, och den ska komma på plats snabbt, sa Catherine Persson (S) till åhörarnas applåder.

Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, tycker inte att det behövs fler ambulanser i Skåne.

– Jag tycker man ska fokusera på insatstiderna och de är bra i Trelleborg, cirka elva minuter, säger han.

Att de ambulansanställda känner sig stressade och otillräckliga är svårt att undvika, menar Carl Johan Sonesson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons