Annons

Emils ögonblick varar för evigt

I dag har storfilmen Maria Larssons eviga ögonblick premiär i Trelleborg. En film som gör segertåg världen över med åtta Guldbaggenomineringar och en Golden Globe-nominering. Men vad inte många vet är att Trelleborg har sin egen stjärna på rollistan.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2009
I dag premiärvisas Maria Larssons eviga ögonblick på Grand i Trelleborg. Bland de tunga skådespelarna i filmen såsom Claire Wikholm och Mikael Persbrandt finns också en lokal stjärna – Emil Dämhagen, 11 år, från Gislöv. Bild: Tomas Nyberg
I dag premiärvisas Maria Larssons eviga ögonblick på Grand i Trelleborg. Bland de tunga skådespelarna i filmen såsom Claire Wikholm och Mikael Persbrandt finns också en lokal stjärna – Emil Dämhagen, 11 år, från Gislöv. Bild: Tomas NybergFoto: 

Emil Dämhagen, 11 år, spelar Erik, ett av Maria och Sigfrid Larssons sju barn. I maj förra året spelade han in sina scener i Dalby och han har scener mot både Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt.

Emil fick rollen som den poliosjuke Erik trots att han med sina 11 år egentligen var för gammal för att spela Erik som i filmen är mellan fem och sju år gammal. Först blev beskedet från filmteamet nej, tills självaste Jan Troell ringde en dag och sa att "honom måste vi ha med, han är en naturbegåvning". Något som Emil senare utnyttjat, berättar hans mamma Mia Dämhagen:

Annons

- Efter filminspelningen bad jag honom städa sitt rum, då sa han bara att "sånt gör inte en naturbegåvning".

Och när Emil berättar om filminspelningen beskriver han det som "lätt":

- Jag försökte bara leva mig in i rollen som Erik, säger han, och tillägger att han fick en del hjälp av Maria Heiskanen som spelar hans mamma Maria Larsson.

Sin rollfigur Erik beskriver han som "glad men också fundersam". De är ganska lika, säger han: Erik i filmen drar sig gärna tillbaka till en sjö och lägger sig i vattnet för att få vara i fred och fundera, Emil å sin sida drar sig ibland undan på skolrasterna och funderar på en bänk intill en lekplats.

Också med regissören Jan Troell känner Emil gemenskap:

- Vi märkte snart att han och jag är ganska lika, under inspelningen gick han ibland iväg och satte sig under ett träd för att fundera, precis som jag tycker om att göra.

När Emil själv försvinner in i sina egna tankar spinner de ofta runt teater och film. För så långt tillbaka som han kan minnas har han velat bli skådespelare. Största idolen är Eva Rydberg och han säger att intresset för teater och skådespeleri vaknade när hans mamma berättade om Nils Poppe och han fick se föreställningarna från Fredriksdals teater i Helsingborg på tv. Nu drömmer han om fler filmroller - att spela in en julkalender eller att få stå på scenen på Fredriksdals teater står högst på önskelistan.

I somras såg han filmen för första gången på filmfestivalen i Åhus tillsammans med bland andra Jan Troell och Maria Heiskanen från filmteamet.

- Det var nervöst, vi åt middag innan och jag kunde inte äta någonting, berättar han.

Men nu, när filmen går upp i Trelleborg, vet han inte riktigt om han ska gå. Han tycker nämligen att den är väldigt läskig och våldsam.

Annons

- Min pappa Sigfrid i filmen dricker mycket och är väl ganska bråkig, och jag gillar inte våld, säger han.

Fast för vuxna är det nog inte likadant, de kan gärna se filmen, tillägger han.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons