Annons

Elvaåringar bakar för Afrika

Kokospudrade chokladbollar och kladdkaksmuffins i mängder. Det är vad tre tjejer i Sygehamn bakar och säljer. Pengarna de får in ska de skänka till svältande på Afrikas horn.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2011
Sara Fransson, Frida Johansson och Lina Christensson turas om att hålla i bakningen. I dag har de varit hemma hos Lina Christensson och bakat kladdkakor.
Sara Fransson, Frida Johansson och Lina Christensson turas om att hålla i bakningen. I dag har de varit hemma hos Lina Christensson och bakat kladdkakor.Foto: Tomas Nyberg

Tillsammans har de än så länge bakat och sålt kakor för 1 099 kronor och mer ska det bli.

-Vi bestämde oss för att samla in pengar efter att ha sett andra barn som gör detta i Lilla Aktuellt, säger Sara Fransson.

Annons

-Pengarna kommer att gå till mat och näring och andra saker som kan behövas, berättar Frida Johansson.

De tre tjejerna som går i samma klass brukar gå ut och knacka dörr i sina bostadsområden. Med sig har de kakorna och en meny där det står vad kakorna kostar och vad de innehåller.

Och de flesta som är hemma och öppnar dörren brukar tacka ja. Tio chokladbollar kan köpas för tjugo kronor och fem muffins för tjugofem.

-När jag var yngre tyckte jag att det var svårt att förstå hur det kunde vara för människor som inte hade tillräckligt med mat. Nu försöker jag äta upp det jag har på tallriken även om jag inte gillar det, säger Lina Christensson.

-Tjejerna har gjort allt själva och tog tag i detta på eget initiativ. Jag är jättestolt! säger Anna Fransson, mamma till Sara Fransson.

Alla tre tycker mycket om att baka alla möjliga typer av kakor och bullar.

-Jag har ett eget recept som jag kallar Linas special. Det är chokladbollar med nonstop i, säger Lina Christensson.

Louise Löfgren
Charlotte Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons