Annons

Elevernas personliga förluster ska ersättas

Hade du dyrbara föremål i ditt elevskåp i Tornhuset? Då kommer du ersättas. På tisdagen reder försäkringsbolaget ut vad som har gått förlorat i branden.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2007
Inhägnat område, bevakning av vakter och buntband på skåpen. Åtgärderna för säkerhet är många.
Inhägnat område, bevakning av vakter och buntband på skåpen. Åtgärderna för säkerhet är många.Foto: 
Utanför Sundsgymnasiets Tornhus har elevernas skåp radats upp. Klasser blir under tisdagen kallade till området där de får öppna sina skåp. Både eleverna och försäkringsbolaget vad därmed skåpens innehåll. bild: Claes Nyberg
Utanför Sundsgymnasiets Tornhus har elevernas skåp radats upp. Klasser blir under tisdagen kallade till området där de får öppna sina skåp. Både eleverna och försäkringsbolaget vad därmed skåpens innehåll. bild: Claes NybergFoto: 
Tommy Jenssen från Flyttmäster förde under måndagen ut skåpen från Tornhuset, där risk för ras finns.
Tommy Jenssen från Flyttmäster förde under måndagen ut skåpen från Tornhuset, där risk för ras finns.Foto: 

– På grund av olycksrisken bär vi ut elevernas skåp till skolgården där eleverna under tisdagen ska få öppna sina skåp, en grupp i taget. Försäkringsbolaget för då protokoll över vad man plockar ut så alla förluster blir klargjorda, lovar kommunens säkerhetschef, Marie Louise Arendt.

Arbetet är därmed i full gång med att hantera effekterna av tisdagens brand i Sundsgymnasiets Tornhus. Ständiga möten hålls mellan fastighetsägaren, skolledningen, försäkringsbolaget och kommunen. Och nu riktas fokus mot de enskilda personernas förluster. – Eleverna ska inte få några utgifter av det här. Deras självrisk täcks av kommunens försäkring och belopp över det går på elevernas hemförsäkring, säger Torgny Forsberg från Länsförsäkringar Bank, som försäkrar lokalerna.

Annons

Ingen lär dock göra några vinster på olyckan. För det första betalar föräkringsbolag endast ut marknadsvärdet, i stället för anskaffningsvärdet, om tillhörigheterna har varit i personens ägo länge nog för att sjunka mer än en tredjedel av värdet. Med marknadsvärdet menas det belopp som föremålet skulle kosta om det såldes begagnat.

Försäkringsbolagens närvaro vid öppnandet av skåpen minimerar även risken för försäkringsfusk. De uppställda plåtskåpen ser dessutom förvånansvärt oskadade ut när de radas upp på skolgården, vilket talar för att innehållet kan vara bevarat.

Men skadorna inuti byggnaden är desto värre. – Trappan till övervåningen går inte att använda, biblioteket är helt förstört, det luktar mycket och är vattenpölar här och var, rapporterar en blek Carina Larsson, ordförande i kommunens M-nämnd, som just har visats runt i den nedbrunna skolan.

– Jag ville se ungefär hur stora skador vi står inför. Men det var ingen rolig syn därinne, fastställer hon.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons