Annons

Elevernas konst fyller hela skolan

Carl von Linne, SJ och Berlin har varit några av inspirationskällorna för utställningen på Östra Grevies folkhögskola. I helgen har de öppet hus.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2007
Maja Wallner målar djurpolitik med Fredrik Reinfeldt. BILD: Tomas Nyberg
Maja Wallner målar djurpolitik med Fredrik Reinfeldt. BILD: Tomas NybergFoto: 

Eleverna från både den estetiska och den allmänna linjen kommer att delta i utställningen. Deras konst kommer att fylla upp skolans alla salar. Turismlinjens elever ska figurerar som guider på visningen och kommer att lotsa besökarna mellan de olika salarna. Estetiska linjen har även samarbetat i 20 minutersfilmen "Det stora lilla äventyret" som visas på fredagen.

Inspiration för utställningen kommer från en Berlinresa som folkhögskolans elever gör vartannat år. Men även Carl von Linnés 300-årsjubileum kommer synas på utställningen.

Annons

– De har även på uppdrag från SJ fått designa om deras stolsbrickor. De fick några riktlinjer. Men annars fick de skapa fritt, berättar Susanne Andersson rektor på folkhögskolan.

På textillinjen berättar Emma Öhnell hur Berlinresan har inspirerat henne, hon har tryckt upp Berlins tunnelbanesystem på tyg. Hennes klasskamrat Paulin Mashado har gjort sin konst på vita tröjor.

– Det är de tre geometriska formerna, fyrkanter som gestaltas som en stad och trekanter som avbildas som skog och cirklarna som ballonger.

Carl von Linné motiven som blomman linnea finns på brickor, handdukar, ihopfällbara pallar och väskor. Tanken är att de ska finnas för försäljning på skolan under visningsdagarna men senare också på turistbyråer.

På målerisidan visar Maja Wallner upp sin konst, föreställande statsminister Fredrik Rheinfeldt med en katt sittandes på huvudet.

- Det ska symbolisera djurpolitik, djur fanns mer inom politiken förr. Det var trendigt då nu har det nästan glömts bort, säger hon.

Även Tove Ekelund har ett starkt tema i sin konst.

– Jag har målat sjuka och nakna barn uppställda mot en vägg för läkardokumentation. Det ska symboliserar barns utsatthet och objektifiering.

Sandra Johanis

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons