Annons

”Eleverna måste bli bättre på att prata matte”

På Vannhögskolan satsar man också på matematik. Under läsåret har statliga projektpengar gjort det möjligt att prova en ny pedagogisk metod som visat sig höja elevernas matematikkunskaper.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2012

Många elever tycker att matematik är viktigt men tråkigt. Det har mattelärare Maria Forss försökt råda bot på genom ett projekt som pågått under hela läsåret.

– Inte förrän problemet hamnar i knät på eleven känns det angeläget för dem. Det har vi försökt göra. Det handlar om att ge eleven ett konkret problem att lösa, säger Maria Forss.

Annons

Hon är lärare på Vannhögskolan och har under ett år jobbat med projektet Matematiksatsningen. Skolan har fått statligt stöd och fyra mål utformades: att lära eleverna prata om matte, göra matte angelägen för eleverna, få dem att reflektera mer över vad de kan och inte kan och slutligen att ge dem feedback.

Elever i årskurs fyra till sex har jobbat på det här sättet under året. Utvärderingarna visar nu att elevernas kunskaper är bättre och att de själva känner att de har bättre koll på vad de kan. Ett lyckat projekt alltså.

– Vi har också märkt att pedagogerna pratar med varandra om pedagogik på ett nytt sätt. Det är positivt.

Blir det någon fortsättning?

– Pengarna är tyvärr slut. Vi håller på att titta på hur vi ska förvalta det vi lärt oss i vår vanliga verksamhet. Men det är inte lätt, säger Maria Forss.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons