Annons

Eleverna har inte samma rätt

Eleverna i särskolan omfattas inte av möjligheten att söka till vilken gymnasieskola de vill. För kommunen skulle det få stora konsekvenser, menar rektorn för gymnasiesärskolan.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2009

– Det finns ingen lagstadgad rätt för särskoleelever att söka till andra kommuner. Men finns det särskilda skäl accepterar vi det naturligtvis, säger Marianne Hammar, rektor för gymnasiesärskolan i Trelleborg.

Enligt Hammar förs det en dialog med skola och elever om vilken utbildning som passar bäst. Men det finns en smärtgräns för hur många elever som kommunen kan betala avgift för till andra kommuner. Ekonomin avgör.

Annons

– Om många elever nu ska gå i en annan kommun får vi betala avgift dit plus boendekostnad. Dels tappar vi intäkter och dels får vi mindre till de elever som är kvar hos oss. Det blir väldiga konsekvenser för oss, säger Marianne Hammar.

Hon har precis fått ansökningarna från Victoria Rose och hennes klasskompisar. Än så länge är det oklart vilka utbildningar de kommer in på.

– Jag ska diskutera med vår controller vad det finns utrymme till, säger Marianne Hammar.

Eleverna i särskolan vill ha samma rättigheter som eleverna i grundskolan. Förstår du att de känner sig orättvist behandlade?

– Alla vill vara som alla andra och då hamnar vi i det här dilemmat. Jag kan inte säga att det ena eller andra är rätt men tycker det är önskvärt att det är så likt som möjligt, säger Marianne Hammar.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons