Annons

Elever vill hjälpa cancersjuka

- Jag känner många som dött i cancer så det ligger mig närmast, säger Ronja Hansson, elev på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2007
Ronja Hansson, längst fram till vänster i bild, visar glatt upp den gröna t-shirten tillsammans med sina klasskompisar. BILD: CLAES NYBERG
Ronja Hansson, längst fram till vänster i bild, visar glatt upp den gröna t-shirten tillsammans med sina klasskompisar. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Under sista året på gymnasiet tävlar eleverna i Ung Företagssamhet. Två företag har gått vidare i tävlingen. I går hölls en av deltävlingarna.

Eleverna fick presentera sina affärsidéer och företagsambitioner för juryn i Ung Företagssamhet.

Annons

– De frågade bland annat om vi ville bli egna företagare när vi gått ut skolan och vad vi tjänat på att starta det här företaget, säger Ronja Hansson, försäljningsansvarig på företaget Lekfull UF. Det var i höstas som eleverna startade företaget. Förutom att samla in pengar till cancersjuka barn, säljer de färgglada t-shirtar. Intäkterna av försäljningen går till barncancerfonden.

– Jag tycker att det känns bra att göra något som går till välgörenhet. Det roliga är att de blir glada oavsett vilken summa de får, säger Ronja Hansson. Emelina Billsten från Smultrongårdens dagis i Skegrie har gjort trycket på tröjorna. Men hon var inte ensam om att vilja ha sitt konstnärliga verk på tröjorna.

– Vi hade många teckningar att välja mellan. Det var allt från blommor och träd till bilar. Vi ville ha ett charmigt barntryck, så det fick bli Emelinas teckning, säger Ronja Hansson.

Förutom Lekfull UF, har företaget Local Celebrities gått vidare i tävlingen. Två killar och tre tjejer har tillsammans gjort en bok där de intervjuat kända profiler i Trelleborg. De har träffat politiker, butiksinnehavare, rektorer och TV-kändisar.

– Vi vill att det ska vara underhållande läsning samtidigt som man stödjer ungdomar som jobbar hårt, säger Joakim Suhonen, elev på Söderslättsgymnasiet och VD för företaget.

Joakim är mycket stolt över sina insatser. Förväntningar inför beskedet som kommer på fredag, om vilka av de tretton företagen som gått vidare i tävlingen, är stora. På frågan om han tror att de kommer gå vidare i tävlingen, svarar han:

– Ja, abslout!

Caroline Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons